Home » National » 8 martie – Ziua Internațională a Femeii

8 martie – Ziua Internațională a Femeii

Ziua Internațională a femeii (denumită generic Ziua femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a sărbători atât realizările sociale, politice și economice ale femeilor, cât și pentru a onora lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii. Este un punct focal în mișcarea pentru drepturile femeilor, atrăgând atenția asupra unor probleme precum egalitatea de gen, drepturile reproductive și abuzul împotriva femeilor. De 8 martie, în unele culturi, femeilor și fetelor li se dăruiesc cadouri, flori sau alte atenții.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU. ONU a sărbătorit pentru prima dată Ziua internațională a femeii pe 8 martie, în 1975 — Anul internațional al femeii.

 

8 Martie este „Ziua Femeii” de mai bine de un secol, dar începuturile ei nu sunt legate de flori, dulciuri și bucurie. Ideea a apărut într-o perioadă în care femeile erau grav nedreptățite și începeau lupta pentru drepturi. Au fost la început greve, violențe, proteste uriașe. Politica avea și ea multe de spus pe atunci.

Astăzi, la nivel personal, 8 martie este ziua în care sunt sărbătorite femeile importante din viața fiecăruia, dar la nivel global, Ziua Internațională a Femeii este o oportunitate de a vorbi despre lupta pentru egalitatea între sexe și împotriva discriminării femeilor.

În plus, Ziua Internațională a Femeii este o ocazie de a recunoaște impactul pe care femeile l-au avut în lumea noastră. Din activiste și lideri până la mame și prietene, femeile au contribuit la construirea societății noastre și la îmbunătățirea vieții tuturor.

În această zi, în care sunt celebrate progresele făcute în direcția egalității de gen, avem ocazia să vorbim și despre feminism și rostul acestuia în societatea modernă. Mai ales că, deși suntem în secolul XIX și societatea e evoluat, încă sunt multe părți ale lumii în care femeile sunt încă discriminate în ceea ce privește salariile, accesul la educație și la oportunități de carieră, precum și în ceea ce privește violența și abuzul sexual, potrivit site-ului International Women’s Day.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: