Home » National » Întrevederea ministrului apărării naționale cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii

Întrevederea ministrului apărării naționale cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii

În marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării din statele membre UE, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut, miercuri, 8 martie, o întrevedere cu Secretarul general adjunct al ONU pentru operații de menținere a păcii,  Jean Pierre Lacroix.

 

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au discutat despre eforturile ONU de menținere a păcii și stabilității pe continentul african și în alte zone de interes pentru securitatea europeană.

 

În context, ministrul român al apărării și secretarul general adjunct al ONU au abordat situația de securitate din Republica Centrafricană, oficialul român întărind importanța eforturilor multinaționale în sprijinul păcii și stabilității, în contextul unui  mediu de securitate marcat de provocări multiple.

 

Ministrul român al apărării a evidențiat necesitatea  continuării demersurilor pentru implementarea viziunii comune UE-Africa, un parteneriat care are în prim plan securitatea și dezvoltarea economică durabilă pe termen lung, aspecte cheie pentru prosperitatea cetățenilor. „Coordonarea tuturor actorilor internaționali pentru a răspunde cerințelor securitate ale statelor din vecinătatea UE este un element esențial pentru asigurarea succesului acestor demersuri. România va continua să sprijine aspirațiile democratice ale statelor, prin demersuri concrete la nivel bilateral, respectiv in cadrul ONU și UE,” a afirmat oficialul român.

 

Ministrul Angel Tîlvăr a transmis că România susține o abordare de tip 360 de grade în ceea privește amenințările la adresa securității europene și euroatlantice, dovadă fiind implicarea României în misiuni și operații NATO, UE, ONU care acoperă regiuni esențiale pentru securitatea euro-atlantică.

 

Oficialul român a reconfirmat angajamentul României de a avea o contribuție  importantă și continuă la eforturile ONU de management al crizelor, contribuție apreciată de oficialul ONU, având în vedere consistența și continuitatea participării cu observatori de menținere a păcii, fiind menționat succesul participării României la Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA), în 2019, cu un detașament de elicoptere IAR-330 Puma L-RM și 120 de militari.

 

În cadrul întrevederii a fost abordată și situația de securitate din regiunea Mării Negre, cauzată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Au fost prezentate eforturile sinergice ale României și ONU în gestionarea unui număr foarte mare de refugiați și în facilitarea transportului de cereale către piețele globale.

 

Oficialul român a exprimat, de asemenea, interesul deosebit al României pentru securitatea Republicii Moldova și a Balcanilor de Vest.

 

 

sursa: mapn.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: