Home » National » Iarna care a trecut a fost a doua cea mai călduroasă în Europa

Iarna care a trecut a fost a doua cea mai călduroasă în Europa

Datele publicate de Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice au arătat că temperatura medie în Europa, în perioada decembrie-februarie, a fost cu 1,4 grade Celsius mai mare decât media perioadei 1991-2020 pentru emisfera nordică a planetei. Astfel, s-a înregistrat a doua cea mai călduroasă iarnă în Europa, după cea din decembrie 2019 – februarie 2020.

În februarie acest an, stațiile meteo au măsura“temperaturi mult peste medie în Europa de Est și în unele părți din Europa de Nord-Est”se arată în raportul Copernicus. Temperaturi ridicate au mai fost și în primele două luni de iarnă, în numeroase state europene, fapt ce a determinat închiderea unor stațiuni de schi.

Într-o oarecare măsură, vremea mai blândă a fost considerată binevenită, deoarece liderii europeni aveau îngrijorări că ar putea rămâne fără gaze naturale pentru încălzirea locuințelor, având în vedere că Rusia și-a sistat livrările către continent.

Cu toate acestea, iernile mai blânde pot avea un impact asupra agriculturii și a habitatelor naturale, deoarece creșterile bruște de temperatură pot determina plantele să înceapă să crească prematur sau pot scoate animalele din hibernare mai devreme. Acest lucru le face vulnerabile la a fi ucise de valurile de frig care pot apărea, de exemplu, în luna martie sau chiar începutul lui aprilie, în unele zone ale continentului.

Surse alternative: CopernicusDW

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: