Home » Agricultura » Piețele luate cu asalt! Peste 1.200 de fermieri vasluieni au primit avize pentru emiterea carnetului de comercializare

Piețele luate cu asalt! Peste 1.200 de fermieri vasluieni au primit avize pentru emiterea carnetului de comercializare

Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui a eliberat anul trecut 1.209 de avize consultative către UAT-urile din județ, pentru emiterea atestatului de producător și a carnetului de comercializare pentru produsele agricole. Avizele au fost acordate în vederea aplicării prevederilor Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol,

„Fiecare persoană fizică care desfășoară activități economice în sectorul agricol, în calitate de producător agricol, are obligaţia de a deţine atestat de producător și carnet de comercializare, valabile pentru produsele supuse comercializării”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol reprezintă documentul pentru exercitarea actului de comerţ cu ridicata sau comerţ cu amănuntul a produselor agricole, obţinute în ferma/gospodăria proprie și este utilizat de persoana fizică care deţine atestat de producător, precum și de soţul/soţia, rudele/afinii de gradul I, după caz.

Potrivit legislaţiei în vigoare, constituie contravenţii desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare valabil și se sancţionează cu amendă de la 15.000 lei până la 22.500 lei.

În cazul vânzării produselor agricole, altele decât cele din producţia proprie, în baza carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, se aplică amendă de la 7.500 lei până la 15.000 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*