Home » National » Vernisajul expoziției „Mobilități ale studenților ieșeni la Universitățile din Polonia” la Muzeul Universității

Vernisajul expoziției „Mobilități ale studenților ieșeni la Universitățile din Polonia” la Muzeul Universității

Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Lectoratul Polonez UAIC organizează expoziția Mobilități ale studenților ieșeni la Universitățile din Polonia.

Continuând colaborarea cu Lectoratul Polonez din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, care s-a materializat prin expoziția Lectori polonezi la Universitatea din Iași – trecut și prezent (2022), Muzeul Universității vă propune o expoziție dedicată studenților și mobilităților acestora la diferite Universități din Polonia, cum ar fi Universitatea „Maria Curie-Skłodowska” din Lublin, Universitatea Sileziană din Katowice, Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Universitatea Jagiellonă din Cracovia etc.

Vor fi expuse documente din Arhiva Universității referitoare la deplasările studenților ieșeni în Polonia din perioada comunistă, mobilități care au fost sub forma practicii de vară. Aceste documente surprind o procedură complexă a deplasărilor din acea perioadă, care erau centralizate și aveau un program strict și controlat. De asemenea, vom expune documente referitoare la experiențele studenților din cadrul mobilităților realizate în prezent, prin care au avut posibilitatea să descopere cultura, valorile, secretele gastronomice și să valorifice dialogul intercultural datorită diversității și globalizării programelor oferite de universități.

Expoziția își propune să scoată în prim-plan experiența și părerile studenților în cadrul Școlilor de vară, Școlilor de iarnă, a experiențelor ERASMUS, a excursiilor de studiu sau a stagiilor în Parlamentul Poloniei. În acest fel, intenționăm să încurajăm studenții de azi să aplice pentru numeroasele mobilități nu doar în Polonia, dar și alte țări pentru a descoperi limba, cultura și istoria altor state.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 9 martie 2023, ora 17.00 la Muzeul Universității.

Moderator: Conf.univ.dr. Neculai Bolohan

Curatori expoziție: Muzeograf dr. Iana BALAN și Lect.str. Dariusz KASPRZYK, lector de limba polonă în cadrul Lectoratului Polonez UAIC.

Expoziția poate fi vizitată în perioada 9 martie – 9 mai 2023.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: