Home » National » A fost lansată campania națională de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi

A fost lansată campania națională de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi

Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicină Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății anunță lansarea campaniei naționale de informare și conștientizare pentru Boala Cronică de Rinichi: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat joi că prevalenţa estimată în România a bolii cronice de rinichi este de până la 10%. Potrivit ministrului, doar la una din zece persoane care suferă de această afecţiune boala este descoperită în stadii incipiente. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a fost prezent joi la o conferinţă de presă cu ocazia lansării campaniei naţionale de informare şi conştientizare pentru boala cronică de rinichi: „Bolile cardiovasculare, hipertensiunea şi diabetul sunt frecvente şi pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”.

„O boală cronică de rinichi depistată în stadiul incipient beneficiază de un tratament care îmbunătăţeşte mult viaţa pacienţilor şi evităm două consecinţe, două soluţii mai greu de implementat. În primul rând se reduce foarte mult nevoia de dializă şi cea de transplant. (…) Se estimează că, la nivel mondial, circa 700 de milioane de persoane au o boală cronică de rinichi. În România, prevalenţa estimată este de până la 10%. (…) Doar una dintre zece persoane care au această afecţiune sunt descoperite în stadii incipiente. Politica de prevenţie pe care vrem să o dezvoltăm trebuie să implice şi acest tip de patologie”, a spus Rafila.

Conform acestuia, la nivel mondial, boala cronică de rinichi reprezintă a zecea cauză de deces şi se estimează ca acest lucru s-ar putea să se agraveze în perioada următoare, în următoarele două decenii.

 

sursa: digi24.ro


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Axinte Radu Alexandru

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura