Home » National » Pe 24 martie se va da startul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”

Pe 24 martie se va da startul programelor „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”

Bugetul pentru „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus” a crescut la 1,5 miliarde de lei. Cele două programe vor lua startul curând, iar noutatea acestei sesiuni este un nou proiect, numit „Rabla Local”. Programele Administraţiei Fondului de Mediu vor avea anul acesta un buget de peste 13,3 miliarde de lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Suma de peste 13,3 miliarde de lei va fi utilizată atât pentru finanţarea angajamentelor rezultate din sesiuni anterioare, cât şi pentru continuarea programelor cunoscute şi pentru finanţarea unor programe noi. Potrivit sursei citate, Guvernul a aprobat în şedinţa de joi, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2023 al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

„În acest an, acordăm o atenţie deosebită zonei de eficienţă energetică, Programul ‘Casa Verde Fotovoltaice’, având un buget de 2 miliarde de lei, dublu faţă de sesiunea precedentă, şi ne adresăm unui număr de cel puţin dublu faţă de anul trecut. În perioada următoare vom definitiva ghidul de finanţare pentru acest program, astfel încât persoanele fizice şi juridice interesate să se înscrie şi să beneficieze de fondurile alocate pentru a monta panouri fotovoltaice să o poată face în cel mai scurt timp. În ceea ce priveşte eliminarea poluării din traficul rutier, avem în premieră un buget de peste 1,5 miliarde lei pentru cele trei programe Rabla, prin care ne propunem să eliminăm peste 200.000 de maşini vechi în acest an”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

 

De pe 24 martie se va da startul pentru cele două programe, vorbim atât de „Rabla Clasic” şi „Rabla Plus”. Vorbim despre un buget mai mare în acest an, de 1,5 miliarde de lei. De astăzi în două săptămâni, primăriile se pot înscrie pentru fonduri în valoare de 240 de milioane de lei pentru programul „Rabla Local”, cel care are ca scop reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Mai precis, vor fi oferite sume de 3.000 de lei pentru cei care renunță la mașinile vechi și le casează sau reciclează. Din cei 3.000 de lei, 2.400 vor fi suportați de către Ministerul Mediului și 600 de lei vor fi acoperiți de primării.

 

 

sursa: observatornews.ro

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*