Home » Local » Județ sărac, pensionari săraci! În județul Vaslui se încasează cele mai mici pensii de stat din România

Județ sărac, pensionari săraci! În județul Vaslui se încasează cele mai mici pensii de stat din România

de Dănuț CIOBANU 

Pensionarii de stat din județul Vaslui beneficiază de cele mai mici pensii din România. La finalul lunii februarie 2023, pensia medie era de 1.632 de lei. În grupul celor mai mici pensii din țară mai sunt județele Botoșani, Giurgiu și Vrancea. Pentru a trăi decent, pensionarii vasluieni au cerut ca pensia minimă să fie de 2.500 de lei. Însă, în urma scumpirilor din ultima perioadă la utilități și alimente, cu siguranță și această sumă este insuficientă. 

Pensionarii sistemului de asigurări sociale de stat din județul Vaslui primesc cele mai mici pensii din țară. La finalul lunii februarie 2023, erau înregistrați în evidențele Casei Naționale de Pensii 80.371 de pensionari vasluieni, cu o valoarea totală a drepturilor de pensie de 131.161.570 de lei. Potrivit acelorași date oficiale, pensia medie din județul Vaslui se situează la nivelul de 1.632 de lei.

La nivel național, pe ultimele locuri în ceea ce privește cuantumul pensiilor se clasează județele Botoșani cu o pensie medie de 1.588 de lei, județul Giurgiu cu o pensie de 1.603 lei și județul Vrancea cu o pensie medie de 1.603 lei.

Nemulțumiți de valoarea pensiilor care nu acoperă nevoile zilnice, pensionarii vasluieni au cerut bani în plus la pensii și sprijin pentru cei mai săraci pensionari.

La finalul anului trecut, un grup de pensionari a pichetat Prefectura Vaslui. Bătrânii au cerut indexarea pensiilor și onorarea promisiunilor făcute de guvernanți, în contextul valului de scumpiri la utilități și la produsele alimentare. Majoritatea dintre pensionari au pensii de circa 1.200 de lei, bani care nu ajung pentru susținerea cheltuielilor zilnice.

„Să crească nivelul de trai al pensionarilor că este un dezastru. Toate s-au scumpit și nu ai cum să faci față. Pentru a trăi bine, pensia ar trebui să fie de 2.500 de lei. Eu sunt ales de un an în această funcție, iar în ultimele zile am depus eforturi pentru a-i mobiliza pe pensionari”, a spus Gheorghe Iacob, președintele Comitetului Județean al Persoanelor Vârstnice Vaslui.

Iarna trecută, peste jumătate din pensionarii sistemului public de pensii din județului Vaslui au beneficiat de ajutorul financiar acordat de Guvernul României. Mai exact, din categoria persoanelor vulnerabile care au avut nevoie de un sprijin excepțional pe timpul sezonului rece au făcut parte 56.623 de pensionari.

Situația privind ajutorul financiar a fost următoarea: Vaslui – 31.487 beneficiari; Bârlad – 18.418 pensionari; pensionari din agricultură – 6.718 persoane. Suma totală acordată pensionarilor vasluieni ca ajutor financiar în luna ianuarie 2022 a fost 60.984.942 lei.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*