Home » National » Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: În România, la fel ca în Uniunea Europeană, diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: În România, la fel ca în Uniunea Europeană, diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire de lucru cu grupul parlamentar al minorităților naționale.

Dialogul instituțional permanent și asigurarea condițiilor cetățenilor minorităților naționale din România pentru promovarea drepturilor și manifestarea diversității culturale, etnice, religioase au fost temele abordate în cadrul întrevederii.

”La fel ca în Uniunea Europeană, ale cărei valori le împărtășim, în țara noastră diversitatea culturală și identitară a minorităților naționale unește societatea și îmbogățește patrimoniul național. Românii, indiferent de etnie, au înțeles acest lucru, s-au respectat și au păstrat unite comunitățile din care fac parte. Dialogul nostru politic și instituțional este o continuare firească pentru ca fiecare cetățean să simtă că în România îi sunt respectate drepturile și se poate manifesta potrivit convingerilor sale etnice și religioase”, a afirmat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.

Finanțarea organizațiilor minorităților naționale, a proiectelor și programelor interetnice a fost, de asemenea, pe agenda discuțiilor.

Premierul și secretarul general al Guvernului au menționat că proiectul de act normativ privind finanțarea pentru acest an a activității organizațiilor minorităților naționale va fi promovat în viitoarea ședință de Guvern pentru a oferi la timp bugetarea necesară funcționării acestor structuri și programelor destinate cetățenilor aparținând minorităților naționale.

Potrivit legii, Guvernul alocă anual fonduri pentru sprijinirea organizațiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, pentru acţiuni culturale și programe destinate păstrării și promovării tradițiilor, limbii și culturii proprii, a identității culturale, lingvistice, religioase și a drepturilor cetățenilor aparținând minorităților.

Membrii grupului parlamentar al minorităților naționale au mulțumit prim-ministrului pentru deschidere și dialog și au apreciat consultările periodice care au loc atât la nivelul Guvernului, cât și în plan politic.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: