Home » National » Elevii nu mai pot fi exmatriculați din învățământul obligatoriu

Elevii nu mai pot fi exmatriculați din învățământul obligatoriu

Exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu este interzisă în proiectul legii Deca, în varianta care a fost prezentată în ședința de Guvern din data de 9 martie 2023. În prezent, Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar nu mai cuprinde prevederea care permitea exmatricularea elevilor din învățământul obligatoriu.

În proiectul de lege este menționat că învățământul obligatoriu cuprinde învățământul preșcolar, învățământul primar, învățământul gimnazial și învățământul liceal.

Edupedu.ro a scris că elevii nu mai pot fi exmatriculați, potrivit noului ROFUIP, după cum a anunțat Ministerul Educației în luna iulie 2022: „Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu”, se arată în comunicatul Ministerului Educației.

Noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP) stabilește, la art. 120 (1), condițiile în care elevii sunt declarați repetenți, iar la litera e) sunt menționați elevii din învățământul postliceal care pot fi exmatriculați: „elevii exmatriculați din învățământul postliceal, cu drept de reînscriere; acestora li se înscrie în documentele școlare „Repetent prin exmatriculare, cu drept de reînscriere în aceeași unitate de învățământ sau în altă unitate de învățământ”.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: