Home » Local » Adio pensii din agricultură! Județul Vaslui mai are în plată 7.734 de pensionari care au lucrat la CAP

Adio pensii din agricultură! Județul Vaslui mai are în plată 7.734 de pensionari care au lucrat la CAP

Numărul pensionarilor din agricultură din județul Vaslui scade de la un an la altul. În prezent, beneficiază de pensii din fondul de pensii al agricultorilor 7.734 de persoane, care încasează o pensie medie de 795 de lei. În luna februarie 2023, pensionarii din agricultură au primit o sumă totală de 6.145.260 de lei de la bugetul de stat.

Acești pensionari beneficiază de acest tip de pensie pentru că au lucrat la fostele Cooperative Agricole de Producție (CAP) din timpul regimului comunist. În prezent, persoanele care lucrează în sectorul agricol și se pensionează primesc pensie în cadrul sistemului de asigurări sociale de stat.

De altfel, pensionarii sistemului de asigurări sociale de stat din județul Vaslui primesc cele mai mici pensii din țară. La finalul lunii februarie 2023, erau înregistrați în evidențele Casei Naționale de Pensii 80.371 de pensionari vasluieni, cu o valoarea totală a drepturilor de pensie de 131.161.570 de lei. Potrivit acelorași date oficiale, pensia medie din județul Vaslui se situează la nivelul de 1.632 de lei.

La nivel național, pe ultimele locuri în ceea ce privește cuantumul pensiilor se clasează județele Botoșani cu o pensie medie de 1.588 de lei, județul Giurgiu cu o pensie de 1.603 lei și județul Vrancea cu o pensie medie de 1.603 lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*