Home » National » 20 martie – Ziua Internațională a Fericirii

20 martie – Ziua Internațională a Fericirii

Ziua Internațională a Fericirii este sărbătorită anual pe data de 20 martie la nivel mondial și a fost concepută și fondată de filantrop, activist, om de stat și consilier special al Organizației Națiunilor Unite, Jayme Illien, pentru a inspira, a mobiliza și a promova mișcarea fericirii globale.

Cea de-a douăzecea zi a lunii martie a fost aleasă de către Jayme Illien, pentru faptul că echinocțiul de primăvară se desfășoară în această zi, iar fenomenul se resimte pe plan universal.

Pe 20 martie 2013, la primul eveniment dedicat fericirii, organizat sub forma unei conferințe, au participat Ndaba Mandela, nepotul fostului președinte al Africii de Sud, Nelson Mandela, și fiica fostului președinte al Statelor Unite ale Americii, Chelsea Clinton. În următorul an, cântărețul Pharell Williams și ONU au lansat un videoclip pentru piesa „Happy”, care era format din filmulețe trimise de oameni de pe tot globul și care avea o durată de 24 de ore. Ulterior, tot mai mulți lideri politici și celebrități au participat la aceste evenimente dedicate fericirii.

De ce sărbătorim Ziua Internațională a Fericirii?

Era necesară o astfel de celebrare pentru a cinsti rolul pe care fericirea îl deține în viața fiecăruia dintre noi, dar mai ales pentru mijloacele prin care fiecare poate să împartă fericire în jurul său. Ziua Internațională a Fericirii este, astfel, un moment grozav pentru a ne înveseli și pentru a ne opri câteva ore gândindu-ne la lucrurile bune în viață.

E important ca în fiecare zi, dar mai ales pentru a marca această sărbătoare, să faci ceva care te face fericit; poți face o faptă bună care să aducă fericire celor din jurul tău. De asemenea, te poți gândi serios și poți așterne pe hârtie ce afectează fericirea oamenilor: stresul, grijile zilnice, situația financiară etc. Ia-ți timp și observă dacă poți face vreo schimbare pentru tine și pentru sănătatea ta.

În 2011, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluţie care recunoaştea fericirea drept ”scop uman fundamental” şi a făcut apel la o ”abordare mai incluzivă, echitabilă şi echilibrată privind creşterea economică, care să promoveze fericirea şi bunăstarea tuturor oamenilor”.

În 2022, tema Zilei internaţionale a fericirii este ”Să reconstruim mai fericiţi” (Build Back Happier).

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: