Home » National » Iată 10 motive pentru care să plantezi un copac

Iată 10 motive pentru care să plantezi un copac

Plantează un copac în grădină, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură.
Un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.
10 beneficii a plantarea copacilor:
1. Sunt o sursa de oxigen. Nu putem exista daca n-ar fi copaci. Un copac matur produce de-a lungul unui anotimp o cantitate de oxigen care echivalează cu cea inspirată de 10 oameni de-a lungul unui an. O pădure acționează ca un filtru enorm care împrospătează aerul pe care-l respirăm.
2. Curăță pământul. Absorb substantele chimice periculoase care ajung în sol. Ei mai au capacitatea să filtreze apele menajere și substanțele chimice de la ferme și reduc efectele substanțelor care se varsă pe carosabil.
3. Controlează poluarea fonică. Mai ales în marile orașe. Important este să-i plantăm strategic, în jurul casei. Reduc atât zgonotul provocat de mașini, cât și cel provocat de trenuri și avioane, în cazul în care locuiți în apropierea gărilor sau aerporturilor.
4. Reduc efectele dramatice ale inundațiilor. An de an, în zonele unde au avut loc defrișări masive. Și, cu toate că gospodăriile le sunt măturate de ape, foarte rare sunt cazurile în care oamenii se gândesc să planteze copaci, ca să nu mai treacă încă o dată prin același calvar.
5. Ca să producă oxigen, copacii absorb carbonul și îl depozitează în rădăcini și frunze. O pădure poate înghiți atât de mult carbon, pe cât produce oxigen.
6. Curăță aerul. Absorb monoxidul de carbon, dioxidul de sulf și de azot.
7. Țin umbră și fac răcoare. Umbra pomilor reduc nevoia de aer condiționat. Studiile arată că cei care locuiesc în orașe cu puțini copaci fierb în suc propriu, temperatura fiind mai ridicată cu câteva grade, decât într-o zonă apropiată de un parc, de exemplu.
8. Acționează ca un scut împotriva vântului. Toamna sau iarna, copacii care se află în direcția din care bate vântul acționează ca un scut. Ce beneficii au oamenii? Datorită unui pâlc de copaci aflat în calea vântului, vor plăti cu până la 30 % mai puțin la factura de încălzire.
9. Previn eroziunea solului. Proiectele de controlare a eroziunii solului au început întotdeauna cu plantarea de copaci și de iarbă. Rădăcinile pomilor întăresc solul, în timp ce frunzele domolesc forța vântului ți a ploii.
10. Cresc valoarea unei proprietăți. Dacă vindeți o casă cu livadă sau un apartament situat lângă un parc, aveți toate șansele să obțineți bani frumoși pe ele. Copacii cresc valoarea unei proprietăți cu cel puțin 15 la sută.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*