Home » National » Raport ONU: Omenirea nu atinge obiectivul de a limita încălzirea globală cu +1,5 grade Celsius, pe medie, ceea ce va duce la catastrofe climatice la care oamenii nu se pot adapta

Raport ONU: Omenirea nu atinge obiectivul de a limita încălzirea globală cu +1,5 grade Celsius, pe medie, ceea ce va duce la catastrofe climatice la care oamenii nu se pot adapta

Raportul a fost publicat luni de Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Organizației Națiunilor Unite și, potrivit secretarului general al ONU, se dorește a fi “un ghid de supraviețuire”. Deși oamenii de știință s-au pus de acord că este destul de probabil ca omenirea să rateze limitarea încălzirii globale la +1,5 grade Celsius, raportul mai arată că eforturile nu trebuie abandonate ci, din contră, termenele asumate de țările puternic industrializate pentru eliminarea cărbunelui și hidrocarburilor ar trebui devansate.

Oamenii de știință arată că, după atingerea pragului de +1,5 grade Celsius catastrofele climatice vor deveni atât de ample încât oamenii nu se vor putea adapta la schimbări. Valurile de caniculă, foametea și bolile infecțioase vor crește mortalitatea cu câteva milioane pe an, iar elementele de bază ale planetei vor fi modificate fundamental, irevocabil.

În prezent, temperatura medie a planetei se află la nivelul de +1,1 grade Celsius față de epoca preindustrială și schimbările climatice deja au cauzat daune ireversibile comunităților și ecosistemelor: populațiile de pești sunt în scădere, fermele sunt mai puțin productive, bolile infecțioase s-au înmulțit și dezastrele meteorologice escaladează la extreme nemaiauzite.

Raportul evidențiază faptul că planurile de a combate aceste schimbări sunt inadecvate și că trebuie luate măsuri mai agresive pentru a preveni încălzirea catastrofală a planetei.

Lumea are deja toate cunoștințele, instrumentele și resursele financiare necesare pentru a-și atinge obiectivele climatice, potrivit raportului. Dar, după decenii de ignorare a avertismentelor științifice și de amânare a eforturilor climatice, fereastra de acțiune a umanității se închide rapid.

Totuși, raportul detaliază și modul în care oficialii publici, investitorii privați și alte grupuri puternice au omis în mod repetat să țină seama de aceste avertismente. Peste 40% din emisiile cumulate de carbon au avut loc din 1990, când IPCC a publicat primul său raport despre consecințele periculoase ale încălzirii necontrolate.

Decenii de întârziere au refuzat lumii orice speranță de tranziție ușoară și treptată către o economie mai durabilă, spune grupul. Acum, doar eforturile “profunde, rapide și imediate” vor putea împiedica o catastrofă climatică.

Surse alternative: BBCCNN

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: