Home » National » România și alte 17 state europene vor cumpăra împreună un milion de obuze de artilerie pentru Armata Ucraineană

România și alte 17 state europene vor cumpăra împreună un milion de obuze de artilerie pentru Armata Ucraineană

România împreună cu alte 16 state din UE, cărora li se alătură Norvegia, au semnat un acord care prevede o procedură rapidă în vederea cumpărării unui milion de obuze de calibru 155 mm, cu livrare în următorii doi ani, către Ucraina. De asemenea, în următorii șapte ani, statele respective vor cumpăra mai multe tipuri de muniție și de echipamente de protecție pentru militari, pentru a-și reface propriile stocuri și a stimula capacitatea de producție a industriei europene de apărare.

În comunicatul de presă al agenției, se arată că acordul a fost semnat de România, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Suedia și Norvegia. Potriv EDA, și alte state ale UE s-ar putea alătura inițiativei în viitor.

Achizițiile comune se vor limita la companiile din Uniunea Europeană și Norvegia, explică Reuters, o cerință despre care The Telegraph a scris că a fost susținută acid de Franța, fapt ce a încetinit aprobarea acordului.

 

Surse alternative: Comunicatul EDA, Reuters

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: