Home » Local » EDu – Media – Curs de formare pentru competențe media adresat cadrelor didactice din județul Vaslui

EDu – Media – Curs de formare pentru competențe media adresat cadrelor didactice din județul Vaslui

Centrul Europe Direct Vaslui, din cadrul Consiliului Județean Vaslui, organizează în perioada 23 – 24 martie 2023, în intervalul orar 09.00 – 16.00, cursul intensiv de formare pentru competențe media, ,,EDu – MEdia”, adresat cadrelor didactice din Județul Vaslui, din învățământul liceal și/sau gimnazial, de discipline socio-umane.

Scopul cursului este de a contribui la combaterea dezinformării, prin dezvoltarea competențelor media și formarea cadrelor didactice din județul Vaslui, în vederea transmiterii acestor aptitudini elevilor.

Durata cursului va fi de 12h și se va desfășura pe parcursul a 2 zile, în perioada 23-24 martie 2023, în intervalul orar 09.00-16.00, în format fizic, la sediul Europe Direct Vaslui, din str. Mihail Kogălniceanu nr.25, mun. Vaslui.

Cursul este gratuit și va fi susținut de dna. Nicoleta Fotiade, expert în comunicare și formator în domeniul educației media și digitale, cu experiență de peste 20 de ani în coordonarea de programe de educație media pentru organizații neguvernamentale din România și Europa, președinta asociației Mediawise Society, co-fondatoare și președintă a International Association for Media Education. Este (co)autoare a mai multor studii de cercetare media și resurse educaționale privind media, inclusiv a două manuale pentru liceu. În opinia dumneaei, competențele media sunt competențe de viață, iar educația media ar trebui să fie predată pentru a le permite tinerilor să aibă o înțelegere critică a modului în care media funcționează și a impactului acestora asupra vieții lor.

Conținutul cursului pe scurt:

  • Introducere în conceptele de bază ale educației media și utilitatea acesteia în formarea gândirii critice și încurajarea empatiei, condiție necesară în combaterea dezinformării (instrucție + exerciții);
  • Importanța autoreflexiei și a metodelor de interogare a mesajelor și practicilor media în educația media a copiilor și tinerilor (instrucție + exerciții);
  • sesiuni de instruire pentru competențe de analiză și evaluare critică a mesajelor media și a practicilor online transferabile în contextul clasei indiferent de disciplina predată;
  • sesiune de lucru și familiarizare cu resursele educaționale Mediawise: proiectare în comun de planuri de lecție adaptate contextului educațional al profesorilor participanți la curs + posibile instrumente de evaluare a competențelor elevilor.

Participanții la curs vor învăța despre propagandă ca formă de comunicare și dezinformare folosind o platformă de învățare colaborativă, vor exersa metode de analiză și evaluare critică a diverselor mesaje media cu potențial de dezinformare (analiza textuală și analiza de context), de verificare a credibilității informațiilor online, despre cum să-și învețe elevii să reflecteze la consumul lor media și la cum folosesc media digitale să se informeze, să dea mai departe informații și, ca atare, să ia decizii informate, despre potențialul producției media (precum scrierea unei știri) de a înțelege cum este influențat mesajul media final de procesul producției din spate.

Pe parcursul cursului pot fi explorate și alte subiecte precum cele de mai jos, punând accentul pe construcția activă a cunoștințelor de către elevi prin activități de cercetare colaborativă, recunoscute pentru exersarea gândirii critice:

Ce înseamnă să ai gândire critică? Cum evaluăm lumea care ne este prezentată prin intermediul mass-media? Cum putem încuraja utilizarea, analiza, evaluarea și crearea critică a conținutului online? Care este impactul tehnologiilor digitale în viața noastră? De ce noi competențe avem nevoie pentru a ne descurca în noul mediu digital în diferitele noastre roluri sociale?

Persoană de contact – Dumitraş Mihaela, ofiţer comunicare la Centrul Europe Direct Vaslui, telefon 0235/361652, e-mail europedirectvaslui@cjvs.eu.

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*