Home » National » În lipsa unor măsuri concrete, există “risc iminent” de criză a apei potabile la nivel mondial

În lipsa unor măsuri concrete, există “risc iminent” de criză a apei potabile la nivel mondial

Raportul realizat de UNESCO și UN Water arată că între două și trei miliarde de oameni din întreaga lume se confruntă cu o penurie de apă pentru cel puțin o lună pe an, iar aceste crize se vor agrava în următoarele decenii, în special în mediul urban, dacă cooperarea internațională în acest sens nu va fi consolidată.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că apa, sângele vital al umanității, este secătuită de utilizarea nesustenabilă a resurselor, poluare și încălzirea globală. Pe lângă consolidarea cooperări internaționale, despre care ONU și UNESCO spun că este principala metodă prin care resursele de apă pot fi extinse și accesate de întreaga populație a planetei, mai ales în zonele sărace, raportul mai propune măsuri concrete pentru controlarea poluării și biodiversitatea, alături de schimbul de informații și oportunități de cofinanțare.

Raportul a fost publicat înainte de a începe primul summit major al Organizației Națiunilor Unite privind resursele de apă, din 1977 până în prezent. Începând de astăzi, mii de delegați vor participa la summitul de la New York, care se va desfășura pe parcursul următoarelor trei zile.

“Există o cantitate suficientă de apă pe planetă și trebuie să o gestionăm mai eficient decât am făcut-o în ultimele decenii. Cred că va fie nevoie mai mult ca niciodată să găsim noi modele de finanțare, de utilizare și reutilizare a apei. Cred, de asemenea, că tehnologia și inovarea vor juca un rol foarte important în analizarea modului de gestionare a sectorului apei și a utilizării acesteia, a declarat Richard Connor, principalul autor al studiului.

 

Surse: UNESCOBBC

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: