Home » Administratie » Încolonați la Trezorerie! Primarii care vor să finalizeze proiecte trebuie să se împrumute pentru cofinanțare

Încolonați la Trezorerie! Primarii care vor să finalizeze proiecte trebuie să se împrumute pentru cofinanțare

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui a transmis un mesaj extrem de tranșant primarilor: Mergeți la Trezorerie și vă împrumutați pentru a cofinanța proiectele. Cum resursele la dispoziție sunt limitate, iar CJ-ul are nevoie de sume foarte mari pentru cofinanțarea unor proiecte, singura salvare a edililor este Trezoreria. În acest an. CJ-ul va aloca sume doar în comunitățile unde se închid proiecte.

Repartizarea unor sume de bani din fondul aflat la dispoziția Consiliului Județean (CJ) Vaslui din impozitul pe venit pentru anul 2023 a provocat discuții aprinse în ședința ordinară.

Consilierii din opoziție au acuzat conducerea CJ-ului că, dacă ar fi avut bugete axate pe dezvoltare, ar fi avut fonduri mai mari la dispoziție pentru a le aloca în teritoriu.

Liberalii au amintit din nou de suma prea mare destinată asistenței sociale în detrimentul investițiilor care să creeze locuri de muncă și, în final, plus valoare.

„Nevoia de bani este foarte mare și trebuie ca dezbaterile să se facă corect”, a punctat Gheorghe Viziteu, consilier PNL.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că la nivel local este nevoie de foarte muți bani și a sfătuit primarii să apeleze la împrumuturi din Trezorerie pentru a cofinanța proiectele.

„Sunt proiecte cu finalitate în acest an și trebuie cofinanțare. Sunt sume foarte importante pe care CJ-ul trebuie să le pună la cofinanțare. Nu este o joacă! Este nevoie de sume mari pentru a duce la capăt proiectele. Anul acesta, bani de la CJ Vaslui la UAT-uri este foarte greu. Vom da doar acolo unde este nevoie”, a spus Ciprian Trifan.

Consilierii județeni au replicat că nu este atât  de simplu ca UAT-urile să se împrumute și tocmai de aceea trebuie făcută o alocare corectă a fondurilor de către CJ Vaslui, astfel încât „sărăcia să fie împărțită corect”.

„Primarii nu au bani de salarii și dumneavoastră îi îndemnați să ia bani de la Trezorerie!?”, a spus Marius Arcăleanu.

Suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023 se repartizează pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: