Home » Administratie » Bani grei pentru autostrada Vasluiului! CJ-ul trebuie să asigure o cofinanțare de 20 milioane de lei pentru a finaliza drumul strategic

Bani grei pentru autostrada Vasluiului! CJ-ul trebuie să asigure o cofinanțare de 20 milioane de lei pentru a finaliza drumul strategic

de Dănuț CIOBANU 

Criza prețurilor la materialele de construcții a dat peste cap implementarea mai multor proiecte de la nivelul județului Vaslui. După ce lucrările au fost sistate din cauza rezilierii contractelor de execuție, drumul strategic este pregătit pentru o nouă licitație. În noul context financiar, Consiliul Județean Vaslui trebuie să asigure o cofinanțare de 20 milioane de lei pentru a finaliza investițiile.

Constructorii de la drumul strategic nu au mai putut continua lucrările la prețurile pe care le-au licitat și, din această cauză, au preferat reziliere contractelor.

Problema este că pentru organizarea unei noi licitații beneficiarul proiectului trebuie să vină cu sume suplimentare, cu care să acopere partea de cofinanțare.

Comisia Europeană acordă timp suplimentar de execuție pentru realizarea unor proiecte, dar nu și fonduri în plus.

„Ne trebuie 20 de milioane de lei să cofinanțăm drumul strategic. Asta e viața! Putem să nu dăm această sumă, dar trebuie să dăm 50 de milioane de euro fonduri nerambursabile europene înapoi”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui.

În cazul drumului strategic, constructorii care au cerut rezilierea contractelor au făcut acest pas forțați de împrejurări, din cauza exploziei prețurilor la materialele de construcții.

„Constructorii și-au făcut calcule, iar cu toate actele de actualizare nu pot construi fără pierderi. Conform acestui act de actualizare, executații au dreptul să ceară rezilierea, atunci când nu pot lucra fără a obține un pic de profit”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 1 al drumului strategic a fost câștigat la licitația publică de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 50.431.456 lei (fără TVA).

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 2 a fost câștigat de SC SORAGMIN SRL, cu o valoare totală de 20.289.528,96 lei (fără TVA).

Contractul de proiectare și execuție a lucrărilor pentru Lotul 3 a fost câștigat de Asocierea SC TEHNIC ASIST SRL – SC TASS INFRA LOGISTIC SRL – SC PROIECT-CONSTRUCT REGIUNEA TRANSILVANIA SRL – SC DRUM POD INVEST SRL, cu o valoare totală de 65.252.188,16 lei (fără TVA).

Proiectul drumului strategic este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare totală de 222.001.842 lei, inclusiv TVA. Din valoarea totală, 213.074.058 lei este asistență financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (UE) și a Guvernului României, iar suma de 8.927.783 lei este cofinanțarea asigurată de județul Vaslui.

CJ Vaslui este beneficiarul proiectului „Reabilitare și modernizare Drum strategic județean Bârlad – Laza – Codăești (DJ 245, DJ 245 M, DJ 247, DJ 246)”, care este implementat în parteneriat cu comunele Zorleni, Băcani, Alexandru-Vlahuță, Poienești, Laza, Bălteni, Ștefan cel Mare, Zăpodeni, Dănești, Codăești, Miclești, traversate de drumul strategic.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: