Home » National » Guvernul a uitat să îi plătească pe românii care găzduiesc ucraineni

Guvernul a uitat să îi plătească pe românii care găzduiesc ucraineni

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni, prin programul „50/20”, se plâng că nu au primit încă banii pentru lunile ianuarie și februarie din 2023. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Adrian Marin, a confirmat pentru Europa Liberă că Guvernul nu a aprobat încă fondurile necesare pentru plata acestor deconturi. Nu a putut preciza suma necesară deconturilor și nici când se vor face plățile.

Emanuel Ștefanian din Constanța a cazat o familie de ucraineni într-un apartament din Mamaia.

Susține că energia, gazele și cheltuielile de le bloc înseamnă aproximativ 1.200 de lei pe lună, bani pe care trebuie să îi dea din propriul buzunar, până vor veni decontările de la Guvern.

Bărbatul avertizează că tot mai mulți români care au primit refugiați sunt în această situație și se gândesc să renunțe.

 

Cât datorează Guvernul celor care găzduiesc refugiați ucraineni:

  • Pentru cazare: 50 de lei/zi de persoană, conform OUG 28/2022. Banii îi păstrează gazda.
  • Pentru masă: 20 de lei/zi de persoană, conform HG 336/2022. Banii îi primește gazda, care e obligată să îi dea refugiaților cazați.
  • Sumele plătite sunt neimpozabile. Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni sunt cazați prin acest program.

 

sursa: g4media.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: