Home » Local » Crește ecartul între salariile încasate de vasluieni și lefurile plătite la nivel național

Crește ecartul între salariile încasate de vasluieni și lefurile plătite la nivel național

În județul Vaslui, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.135 lei în decembrie 2022. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (6.650 lei) şi  servicii (5.548), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 3.983 lei.

În aceeași lună, câştigul salarial mediu net a fost de 3.217lei. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (4.458 lei) şi în servicii (3.294 lei). iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 2.758 lei.

La nivel național, salariul mediu brut la finalul anului trecut a fost de 7.107 lei, iar salariul mediu net 4.389 lei. Prin urmare, nivelul câştigului salarial din judeţ este cu circa 26-27% mai mic decât media naţională.

La finalul acestui an, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.338 de lei. Potrivit statisticilor oficiale, peste trei ani salariul mediu net va ajunge la 4.271 lei.

În ceea ce privește creșterea salariului minim net la 3.000 de lei începând din luna ianuarie 2024, majorarea este posibilă doar în condițiile creșterii productivității.

Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că trebuie să fim bucuroși că sunt dezbateri cu privire la creșterea salariului minim, însă o astfel de majorare trebuie legată de realizările pe care le obțin salariații.

„Dacă plata muncii va fi acoperită de aceste realizări atunci este justificată creșterea salariului minim. Nu cred că oamul de afaceri nu este de acord ca salariații lui să câștige mai mult, dacă productivitatea  muncii este la nivelul aspirațiilor.  Eu cred că așa trebuie gândit. Altfel, sunt bani fără acoperire”, a explicat Constantin.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*