Home » National » Zi importantă pentru relațiile economice între România și Republica Polonia

Zi importantă pentru relațiile economice între România și Republica Polonia

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă: „Împreună cu prim-ministrul Mateusz Morawiecki, am deschis Forumul Economic România-Polonia! Participarea numeroasă a mediului de afaceri din ambele țări reconfirmă interesul pentru o și mai strânsă cooperare, consolidată prin Parteneriatul Strategic. Am avut prilejul să discutăm despre oportunitățile noastre de dezvoltare și despre capacitatea României de a face performanță în sectoarele energie, agricultură și IT, dar și în alte domenii în care investițiile din fonduri europene și reformele asupra cărora ne-am angajat deschid noi perspective.
România a învățat lecția oferită de Polonia, care a reușit să depășească criza economică din anii 2008-2009 datorită unei foarte bune și chibzuite proceduri de absorbție a banilor europeni. În acest moment, țara noastră a ajuns la 80% nivel de absorbție din Cadrul financiar 2014-2020 și există toate premisele să încheiem anul cu cel puțin 90%. Pentru cadrul financiar 2021-2027 am reușit să pregătim etapele procedurale astfel încât să începem semnarea contractelor în cât mai scurt timp.
Lucrăm la îndeplinirea jaloanelor, țintelor și reformelor din PNRR și suntem printre puținele state care au transmis deja și a doua cerere de plata.
Din perspectiva măsurilor si reformelor benefice pentru sectorul se afaceri, am subliniat importanta obiectivului nostru de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, direcție în care am făcut pași importanți.
În zona investițională, avem oportunitatea de a coopera și în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, care a creat un cadru prin care România și Polonia au reușit să se manifeste activ. I-am invitat pe prietenii și partenerii noștri din Polonia la Forumul Iniţiativei, pe care îl vom găzdui în septembrie la București.
Sunt inițiative și proiecte concrete ce oferă investitorilor români și poloni noi perspective de colaborare și de consolidare a relației bilaterale, în beneficiul cetățenilor noștri.”

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*