Home » Local » Revoluție la capitolul deșeuri în municipiul Vaslui! Vor fi achiziționate 100 de insule ecologice digitalizate

Revoluție la capitolul deșeuri în municipiul Vaslui! Vor fi achiziționate 100 de insule ecologice digitalizate

de Dănuț CIOBANU 

Sistemul de management integrat al deșeurilor din municipiul Vaslui se modernizează. Noua investiție se realizează cu credite de angajament în valoare de 5.854.205 lei şi credite bugetare în anul 2023 în valoare de 2.928.000 lei. Banii vor fi utilizați pentru achiziţionarea a 100 de insule ecologice digitalizate. Investiția vizează colectarea a 5 tipuri de fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton. 

Consiliul Local Vaslui va introduce un nou proiect în Programul obiectivelor de investiții pe anul 2023. Este vorba despre obiectivul de investiţii „Dezvoltare, modernizare şi completare a sistemului de management integrat al deşeurilor municipale la nivelul Municipiului Vaslui – componenta de împrumuturi a PNRR”. Investiția se realizează cu credite de angajament în valoare de 5.854.205 lei şi credite bugetare în anul 2023 în valoare de 2.928.000 lei şi în anul 2024 în valoare de 2.926.205 lei.

Suma repartizată este necesară pentru achiziţionarea a 100 de insule ecologice digitalizate de tip 1, insulă supraterană încasetată cu 5 containere de câtă 1.1 mc, pentru colectarea a 5 tipuri de fracţii: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic şi metal, hârtie şi carton.

„Implementarea acestui proiect este foarte importantă pentru municipiul Vaslui, deoarece are ca scop rezolvarea problemelor de mediu operaţionale asociate generării şi gestionării deşeurilor, precum şi dezvoltarea unui sistem integrat de gestiune a deşeurilor la nivelul municipiului, care să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor şi să atingă ţintele de colectare şi reciclare a deşeurilor”, se arată în raportul la proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului local – Etapa martie 2023.

Insulele ecologice sunt compuse dintr-un set de containere pentru colectarea separată a deşeurilor, protejate anti-vandalism şi împotriva accesului neautorizat, digitalizate pentru acces cu card pentru persoanele fizice arondate, conectat Online, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului şi interfaţă de facturare. Datele sunt agregate şi utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare şi raportare.

Insulele ecologice digitalizate supraterane sunt alcătuite din următoarele componente: containere pentru colectarea separată pe 5 fracţii a deşeurilor municipale; sistem (hardware) de control al accesului, înregistrare, transmisie date; servicii conexe pentru operaţionalizarea insulelor ecologice digitalizate.

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: