Home » National » România pregăteşte aproape 200 de paramedici din Ucraina, la Târgu Mureş şi Oradea, în cadrul unui acord NATO

România pregăteşte aproape 200 de paramedici din Ucraina, la Târgu Mureş şi Oradea, în cadrul unui acord NATO

România pregăteşte în această perioadă, în cadrul centrelor de ISU de la Târgu Mureş şi Oradea, paramedici din Ucraina. Lise pregă medicină tactică de intervenţie, inclusiv în caz de război, în cadrul unui acord NATO. Acordul prevede pregătirea a aproape 200 de paramedici, relatează News.ro.

Astfel, în cadrul centrului din județul Mureș, timp de 1 lună de zile, omologii ucraineni vor participa la cursul de prim-ajutor de bază, iar în centrul de la Oradea, timp de 4 zile, paramedicii ucraineni vor fi pregătiți în medicină tactică de intervenție, cu simularea mai multor scenarii.
Reamintim că România și-a asumat, în cadrul NATO, un acord de pregătire a paramedicilor ucraineni care include și medicină tactică de intervenție în caz de război.
La solicitarea de asistență internațională a Ucrainei privind consolidarea rezilienței naționale în domeniul sănătății publice, Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Răspunsului la Dezastre NATO (EADRCC), împreună cu statul român, au dezvoltat un proiect ce presupune pregătirea a 197 salvatori ucraineni din cadrul sistemului național pentru situații de urgență.
Conform Acordului semnat în data de 24 octombrie de reprezentanții DSU/MAI și EADRCC, se va asigura instruirea paramedicilor în cadrul cursurilor de bază și medicină tactică, precum și cele destinate pregătirii instructorilor de prim ajutor calificat. Valoarea estimată a proiectului este de 450,000 EURO, ce sunt asigurați prin fondul fiduciar NATO iar România va asigura, cu titlu gratuit, pregătirea în cadrul Centrelor SMURD de la Târgu Mureș și Oradea.

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*