Home » Administratie » Blestemul pământului! Sute de vasluieni au apelat la instanțe pentru a obține titluri de proprietate

Blestemul pământului! Sute de vasluieni au apelat la instanțe pentru a obține titluri de proprietate

de Dănuț CIOBANU 

Sute de vasluieni își caută dreptatea în instanțe, în ceea ce privește stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor. Mulți petenți nu sunt de acord cu deciziile luate de comisiile locale de fond funciar și apelează la Prefectura Vaslui pentru a le soluționa problemele. Doar în anul trecut, au fost înregistrate 2.676 oferte de vânzare teren situat în extravilanul UAT-urilor din judeţul Vaslui.

Prefectul județului Vaslui, Daniel Onofrei, a condus ședința Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor.

În cadrul acestor ședințe, hotărârile dezbătute de comisie fac referire la situații care necesită o analiză suplimentară pentru a soluționa, în limita competențelor, solicitările legate de stabilirea dreptului de proprietate.

În  perioada 6 martie 2023 – 14 martie 2023, membrii colectivului de lucru au analizat un număr de 46 de dosare reprezentând propuneri înaintate de comisiile locale de fond funciar precum și contestațiile formulate de cetățeni împotriva măsurilor adoptate de comisiile din municipiul Huși și comunele Bogdănești, Hoceni, Ștefan cel Mare și Tutova.

„Rectificări ale unor titluri de proprietate s-au făcut in comunele Berezeni, Bunești – Averești și Roșiești. S-au pus in executare sentințe judecătorești în municipiul Huși, orașul Murgeni și în comunele Dănești, Drânceni, Duda – Epureni, Ivești, Todirești și Zorleni. De asemenea, au fost solicitate puncte de vedere din partea comunelor Bogdana, Epureni, Deleni, Lipovăț, Iana și Ferești”, a spus Daniel Onofrei.

În prezent, pe rolul instanțelor judecătorești, se află în curs de soluționare un număr de 302 dosare în care Comisia Județeană Vaslui pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor este parte.

Anul trecut, au fost înregistrate un număr de 2.676 oferte de vânzare teren situat în extravilanul unităţilor administrativ-teritoriale de pe raza judeţului Vaslui. Referitor la aplicarea Legii nr. 17/2014, în anul 2022, ofertele de vânzare a terenurilor însumează o suprafaţă totală 2153,37 hectare.

„A fost emis un număr de 430 de avize finale, în vederea cumpărării terenurilor de către preemptori (arendaşi sau proprietari vecini) şi au fost înregistrate 982 de adeverinţe care atestau finalizarea procedurii, precum şi faptul că terenurile sunt libere la vânzare”, a spus Gigel Crudu, diretorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui.

În anul 2021, DAJ Vaslui a primit 1.771 oferte de vânzare de teren agricol situat în extravilan, pentru o suprafață de 1409,69 hectare. Instituția a emis 370 de avize în vederea cumpărării terenurilor de către preemptori și/sau potențiali cumpărători și au fost înregistrate 502 adeverințe care atestau finalizarea procedurii, precum și faptul că terenurile sunt libere la vânzare.

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*