Home » National » Peste 200 de percheziții într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru obținerea pe nedrept a 2.000.000 euro pentru cheltuieli cu hrana și cazarea refugiaților

Peste 200 de percheziții într-un dosar penal în care se efectuează cercetări pentru obținerea pe nedrept a 2.000.000 euro pentru cheltuieli cu hrana și cazarea refugiaților

Efectivele Poliției Române efectuează 203 percheziții domiciliare într-un dosar penal în care funcționari din cadrul unei unități administrativ-teritoriale și peste 200 de persoane sunt bănuite de săvârșirea infracțiunilor de obținere ilegală de fonduri și fals în înscrisuri sub semnătură privată. În fapt, există bănuiala că persoanele respective ar fi obținut pe nedrept aproximativ 2.000.000 de euro.  Prejudiciul cauzat reprezintă sumele plătite din Fondul de Rezervă Bugetară în cadrul programului 50/20 pentru decontarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru refugiați ucraineni.

Perchezițiile sunt desfășurate de polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Maramureș, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș, cu sprijinul polițiștilor inspectoratelor de poliție județene Suceava, Bistrița-Năsăud, Cluj, Satu Mare, Sălaj, Mureș, Bihor, Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Maramureș, Serviciului Județean Anticorupție Maramureș, Poliției de Frontieră și Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj.

Acțiunea beneficiază, de asemenea, de sprijinul luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale Maramureș, Serviciului Criminalistic Maramureș și jandarmilor Inspectoratului de Jandarmi Județean Maramureș.

În total, structurile Ministerului Afacerilor Interne  efectuează, astăzi, 214 percheziții domiciliare pentru combaterea faptelor ilegale din domeniile: combaterea criminalității organizate, investigarea criminalității economice, investigații criminale și arme, explozivi și substanțe periculoase.

În ultimele 24 de ore, efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intervenit la 3.902 evenimente, 2.444 fiind circumscrise menținerii ordinii publice, iar 1.458 circumscrise situațiilor de urgență, misiunile principale fiind menținerea ordinii și liniștii publice, creșterea gradului de siguranță rutieră, supravegherea și controlul frontierei de stat și acordarea asistenței medicale de urgență.

La nivelul structurilor de poliție au fost semnalate 857 de posibile infracțiuni, 24,2% dintre acestea fiind din oficiu. Totodată, echipajele de ordine publică au prins în flagrant 148 de autori de infracțiuni, care au săvârșit 147 de fapte penale. Față de 103 persoane au fost dispuse măsuri preventive.

Au fost depistate 27 de persoane urmărite național sau internațional, față de care au fost dispuse măsurile legale.

Polițiștii rutieri au acționat, la nivelul întregii țari, pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. În urma acțiunilor din teren, au fost retrase 332 de certificate de înmatriculare și au fost reținute 680 de permise de conducere (dintre care 48 pentru consum de alcool și 7 pentru consum de droguri sau alte substanțe interzise).

Polițiștii și jandarmii au constatat 10.495 de contravenții pentru care au aplicat amenzi în valoare de peste 3,6 milioane de lei.

Pompierii au efectuat 160 de controale pe linia prevenirii situațiilor de urgență, fiind identificate 37 obiective care funcționau fără autorizație de securitate la incendiu. Au fost aplicate 678 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 537.501 lei.

Pe parcursul ultimelor 24 de ore, pompierii au desfășurat 1.194 de misiuni pentru acordarea asistenței medicale de urgență, 134 pentru stingerea de incendii și 3 pentru descarcerare.

Pompierii, pe parcursul intervențiilor de ieri, au salvat 9 persoane. De asemenea, piloții Inspectoratului General de Aviație executat 23 misiuni aero-medicale pentru transportul pacienților care aveau nevoie de asistență medicală de urgență.

Niciun cetățean ucrainean nu a depus cerere de azil, în țara noastră, în ultimele 24 de ore. De la începerea conflictului din Ucraina, 4.402 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Totodată, din data de 18.03.2022 și până în prezent au fost emise 126.416 permise de ședere pentru beneficiarii protecției temporare, 205 fiind acordate în ultimele 24 de ore.

La acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 38,3%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, în țara noastră au intrat 21.204 mijloace de transport și 74.330 de persoane, dintre care 8.575 de cetățeni ucraineni.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: