Home » Agricultura » Bani europeni pentru modernizarea viilor! Viticultorii pot primi asistență financiară de până la 27.175 euro/ha

Bani europeni pentru modernizarea viilor! Viticultorii pot primi asistență financiară de până la 27.175 euro/ha

În data de 29 martie 2023 a fost publicat Ordinul ministrului agriculturii privind criteriile de eligibilitate, documentele justificative, condițiile și modul de implementare a intervenției IS-V-01 ,,Restructurarea și reconversia plantațiilor viticole” din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027.

Asistența financiară din partea Uniunii Europene nu depășește 75% din costurile eligibile efective ale restructurării și reconversiei plantațiilor viticole, iar pentru pantele abrupte și terasele din zonele în care înclinarea este mai mare de 40% asistența financiară poate ajunge până la 80%, dar nu mai mult de 27.175 euro/ha în cazul persoanelor înregistrate fiscal, respectiv 27.013 euro/ha pentru persoanele neînregistrate fiscal.

„Principalele acțiuni care fac obiectul acestei intervenții sunt reconversia soiurilor, inclusiv prin supraaltoire, relocarea parcelelor viticole, replantarea ca urmare a defrișării obligatorii a plantațiilor viticole din motive sanitare sau fitosanitare, precum și ameliorarea tehnicilor de gestionare a plantațiilor viticole”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui.

Măsurile eligibile pentru care se acordă sprijin financiar sunt: defrișare, proiectare, pregătire teren, plantare manuală sau mecanizată, instalare tutori, instalare sistem de susținere pentru conducere și palisaj, supraaltoirea, investiții în irigații.

În vederea aprobării intervenției, solicitanții trebuie să aibă înscrisă în Registrul Plantațiilor Viticole suprafața de viță-de-vie cultivată cu soiuri care produc struguri pentru vin sau să dețină un tip de autorizație de replantare valabilă la data plantării șo să fie înregistrat în Registrul Unic de Identificare al fermierilor administrat de către A.P.I.A. cu suprafețele pentru care solicitǎsprijin.

(Dănuț CIOBANU)

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*