Home » National » Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, în vizită la obiectivele finanțate cu fonduri europene din județele Iași și Vaslui, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale

Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicolas Schmit, în vizită la obiectivele finanțate cu fonduri europene din județele Iași și Vaslui, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale

Comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale au vizitat, în cursul zilei de astăzi, mai multe obiective finanțate din fonduri europene din județele Vaslui și Iași.

 

”Ieri, la evenimentul de lansare a politicii de coeziune de la Palatul Culturii din Iași, am văzut cu ochii noștri, marcate pe harta României, multitudinea de proiecte derulate cu fonduri europene care au schimbat viața comunităților. ”Oriunde pui degetul pe harta României, există un proiect european” este sinteza parcursului României din momentul aderării și până acum. Astăzi, alături de comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicholas Schmit, am vizitat câteva dintre aceste proiecte de succes de pe harta României – la Vaslui și la Iași. Fie că este vorba despre afaceri construite cu fonduri europene, fie că este vorba despre servicii publice esențiale cum sunt cele de sănătate, educație timpurie sau intervenție în situații de urgență, accesul la finanțare din fonduri europene și-a multiplicat efectele la nivelul comunității. Dezvoltarea unui business local înseamnă locuri de muncă, investiția în spitale înseamnă acces sporit la servicii de îngrijire a sănătății și o mai bună calitate a acestora pentru locuitorii din zonă, investiția în creșe susține creșterea gradului de ocupare în rândul tinerilor cu copii mici, mai ales într-o regiune în care există risc ridicat de sărăcie și excluziune socială, iar intervenția promptă în caz de urgență este condiția esențială pentru apărarea integrității persoanei și bunurilor. Pentru perioada 2021 – 2027, bugetul special dedicat dezvoltării Regiunii Nord-Est, prin Programul regional, este de 1,75 miliarde euro, sumă căreia i se adaugă investițiile ce pot fi finanțare prin programele naționale și prin PNRR”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Proiecte finanțate din bani europeni la Vaslui: Spitalul Județean de Urgență, Creșa „13 Decembrie”, Fabrica de preparate din carne de pui „Safir”

Printre obiectivele vizitate astăzi de oficialii români și europeni la Vaslui se află Spitalului Județean Vaslui, inclus pe lista unităților medicale ce vor fi finanțate prin PNRR cu o finanțare de 78 de milioane de euro.  Unitatea medicală din Vaslui a beneficiat de alte 5 proiecte de investiții din fonduri europene prin POR, POCU și POIM, în valoare totală de 26 milioane euro.

Tot prin POR a fost finanțată construirea și dotarea unei creșe cu program prelungit pentru un efectiv de maximum 72 de antepreșcolari din Vaslui. Proiectul propus are în vedere asigurarea unei infrastructuri educaționale de nivel antepreșcolar care să corespundă în primul rând normelor igienico-sanitare, normelor de securitate la incendiu și care să deservească totodată populația anteprescolară conform estimărilor pentru perioada de operare a investiției. Bugetul total alocat acestei investiții este de 7 milioane de lei.

Comisarii europeni Elisa Ferreira și Nicholas Schmit, împreună cu ministrul Marcel Boloș și reprezentanții autorităților locale și-au continuat vizita în județul Vaslui la Fabrica de preparate din carne de pui „Safir”, afacere locală care în cei 30 de ani de activitate, s-a dezvoltat și s-a extins prin investiții și prin accesarea fondurilor europene, creând peste 700 de locuri de muncă în comunitate.

Obiective vizitate la Iași: Centrul de refugiați ucraineni, Centrul de simulare „Prof. univ. Dr. Cristian Dragomir”, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, Centrul Național de Pregătire și Perfecționare în Stingerea Incendiilor și de Căutare-Salvare a Supraviețuitorilor

Vizita obiectivelor finanțate din fonduri europene în județul Iași a inclus Centrul de Simulare Medicală, dezvoltat în cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași cu fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Operaționalizarea centrului de simulare este esențial predării medicinei aplicate, asigurând-se participarea, simultan, la un proces educațional de calitate ce acoperă cel puțin două domenii de specializare inteligentă, pentru 510 studenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Gr. T. Popa” din Iași. Proiectul finanțat prin POR include dotarea centrului cu echipamente și software.

Alte obiective vizitate astăzi de cei doi comisari europeni, împreună cu ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a fost centrul de refugiați ucraineni din Iași, Mitropolia Moldovei și Bucovinei, respectiv Centrul Național de Pregătire și Perfecționare în Stingerea Incendiilor și de Căutare-Salvare a Supraviețuitorilor.

 

Programul Regional Nord – Est 2021 – 2027, investiții de 1,75 miliarde de euro pentru 6 județe din zonă

Obiectivul general al investițiilor realizate prin Programul Regional Nord – Est 2021 – 2027 este unei dezvoltarea echilibrată a zonei bazată pe un proces de creștere economică inteligent, durabil și incluziv, care sa conducă la creșterea calității vieții și reducerea decalajelor de dezvoltare intra și inter regionale.

Programul va finanța investiții de 1,75 miliarde euro pentru județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui

În Programul Regional Nord – Est sunt incluse 8 priorități de investiții:

  • O regiune mai competitiva, mai inovativa – buget: 420 milioane euro;
  • O regiune mai digitalizata – buget: 101 milioane euro;
  • O regiune durabila, mai prietenoasa cu mediul – buget: 391,98 milioane euro;
  • O regiune cu o mobilitate urbana mai durabila – buget: 277,31 milioane euro;
  • O regiune mai accesibila – buget: 182,16 milioane euro;
  • O regiune educata – buget: 192,1 milioane euro;
  • O regiune mai atractiva – buget: 120,41 milioane euro;
  • Asistență tehnică – buget: 74,23 milioane euro.

Rezultate așteptate:

  • 244 km drumuri noi, reconstruite sau modernizate;
  • 290.034 mp spațiu deschis creat sau reabilitat în zone urbane;
  • 823 IMM-uri sprijinite pentru digitalizare;
  • 686 operatori economici sprijiniți și 80 de întreprinderi noi;
  • 838 locuințe locuințe cu performanță energetică îmbunătățită;
  • 188 mp clădiri publice cu performanță energetică îmbunătățită;
  • 10 conexiuni intermodale noi sau modernizate;
  • 72 stații de încărcare electrice.

Anul acesta prin Programul Regional Nord – Est vor fi lansate 17 apeluri de proiecte, în valoare totală de aprox. 959 milioane euro, în domenii precum:

  • Cercetare, dezvoltare, inovare (aprox. 76 milioane euro);
  • IMM și antreprenoriat (aprox. 38 milioane euro);
  • Digitalizare (aprox. 31 milioane euro);
  • Energie și eficiență energetică (aprox. 212,5 milioane euro);
  • Calitatea aerului (aprox. 45 milioane euro);
  • Mobilitate urbană (aprox. 174,5 milioane euro);
  • Infrastructura de transport (aprox. 182 milioane euro);
  • Educație (aprox. 89 milioane euro);
  • Turism (aprox. 111 milioane euro).

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*