Home » National » Şeful Poliţiei Naţionale Ungare, în vizită la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

Şeful Poliţiei Naţionale Ungare, în vizită la sediul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

În data 4 aprilie 2023, la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, a avut loc vizita oficială a unei delegații a Poliţiei Naţionale Ungare, condusă de domnul general locotenent JANOS BALOGH. În cadrul întâlnirii s-au avut în vedere, printre aspecte ce ţin de planul operațional, şi măsuri comune de fluidizare a traficului la cele 12 puncte de trecere a frontierei de la graniţa comună, precum şi continuarea dialogului pe fondul noilor provocări instituționale.

Vizita se desfăşoară în baza unei invitaţii comune avansate de inspectorul general al IGPF şi inspectorul general al IGPR, desfăşurându-se la sediile celor două instituţii în perioada 03-04 aprilie 2023.

Delegația Poliției Naţionale din Ungaria a fost primită de către domnul chestor de poliție Victor-Ştefan IVAŞCU, inspectorul general al Poliţiei de Frontieră Române.

Agenda activității a vizat aspecte de interes comun în domeniul specific de activitate, cu accent pe evoluţia fenomenului migraţiei ilegale, combaterea criminalităţii transfrontaliere, precum şi situaţia operativă înregistrată la frontiera comună.

De asemenea, s-au purtat discuţii cu partea ungară cu privire la desfăşurarea traficului prin cele 12 puncte de trecere a frontierei deschise traficului internaţional la graniţa româno-ungară şi asigurarea forţelor necesare pentru derularea cu operativitate a activităţilor de control, inclusiv în contextul Sărbătorilor Pascale.

Totodată, în cadrul discuţiilor cu oficialii maghiari, s-au discutat subiectele de actualitate în domeniul frontierei de stat, aspecte specifice în perspectiva aderării României la Spaţiul Schengen, precum şi situaţia la frontiera cu Ungaria în actualul context regional.

Întâlnirea a avut loc în spaţiul care găzduieşte exponate ale Muzeului Poliţiei de Frontieră Române şi a inclus două vizite – una la Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii şi una la Centrul Operaţional de Coordonare unde a avut loc o prezentare a capabilităţilor acestuia.

La final, delegaţia din Ungaria a apreciat modul permanent de cooperare cu partea română pentru consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat şi schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere. În acest context şeful Poliţiei Naţionale Ungare a declarat că: “Relaţia de colaborare la nivelul autorităţilor de poliţie din cele două state nu a fost niciodată mai bună decât acum, iar acest lucru mă determină să am convingerea că vom aborda împreună cele mai bune soluţii nu doar pentru fluidizarea traficului, ci mai ales pentru prevenirea şi combaterea tuturor tipurilor de criminalitate transfrontalieră.”

About Axinte Radu Alexandru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*