Home » National » Iarna a pus stăpânire pe România

Iarna a pus stăpânire pe România

Ca urmare a manifestării fenomenelor meteo caracterizate prin intensificări ale vântului, ninsori abundente și viscol, în intervalul 05.04.2023, ora 07:00 – 06.04.2023, ora 07:00, Departamentul pentru Situații de Urgență și structurile aflate în coordonare au luat următoarele măsuri:
La nivel central
– monitorizarea și coordonarea situației operative prin structurile de specialitate;
– realizarea manevrei de forțe și mijloace la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență prin suplimentarea în județele BT și IS cu 9 ATPVM (4 în BT și 5 în IS) și 8 ȘENILATE (4 în BT și 4 în IS) din județele BC, BN, BZ, CV, GL, HR, MS, SV și VN.
La nivel teritorial
– transmiterea prognozelor, avertizărilor, înștiințărilor și informărilor, privind producerea fenomenelor meteorologice periculoase către autoritățile competente, în vederea dispunerii măsurilor specifice;
– menținerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace și echipamente pentru asigurarea acțiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forțe și mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp;
– instituirea permanenței la nivelul autorităților locale din zonele aflate sub avertizare de fenomene hidrometeorologice periculoase;
– activarea Centrelor Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției parțial prin operaționalizarea Grupelor Operative la nivelul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din 6 județe (BC, BT, IS, NT, SV și VS);
– creșterea capacității operaționale la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Botoșani;
– emiterea a 6 mesaje de informare a populației prin sistemul RO-ALERT în contextul avertizărilor hidrometeorologice la nivelul a 5 județe (BC, BT, IS, NT și SV) și a 2 mesaje prin intermediul mass-media (TVR) la nivelul a 4 județe (BT, IS, NT și SV).
În contextul fenomenelor meteorologice prognozate s-au înregistrat efecte în 24 localități din 12 județe (BC, BR, BT, BV, DB, HR, IS, MH, NT, SV, VS și VN), unde se intervine/s-a intervenit pentru deblocarea a 274 autovehicule derapate/blocate pe calea de rulare cu 655 persoane, evacuarea apei din 1 beci, precum și pentru degajarea unor elemente de construcție de la 1 imobil și a 59 copaci, fiind avariate 28 autoturisme.
În localitatea Tețcani din județul Neamț 1 autocar ce transporte 33 minori și 3 adulți a rămas înzăpezit. Toate persoanele au fost preluate și transportate la Căminul de Garnizoană din mun. Roman, cu ajutorul autospecialelor din dotarea ISU și MApN.
În județele Botoșani și Iași au fost suspendate cursurile în toate unitățile de învățământ preuniversitar pentru ziua de 06.04.2023.
Cazuri medicale:
Județul BOTOȘANI:
– în loc. Crasnaleuca o gravidă a născut la domiciliu, aceasta fiind asistată de 2 moașe din localitate precum și de medicul coordonator din dispeceratul ISU prin apel video. Femeia și nou-născutul, nu prezintă probleme medicale. Forțele de intervenție nu au putut ajunge la solicitare din cauza stratului consistent de zăpadă.
– s-a intervenit pentru preluarea și transportul la spital a 7 pacienți care necesită dializă din localitățile Dășeni, Liveni, Drăgușei, Săveni, Gulioaia, Ungureni și mun. Botoșani, precum și a 2 pacienți hipertensivi din localitatea Corni și a unui pacient cu plagă tăiată din localitatea Dragalina.
Județul IAȘI:
– s-a intervenit în localitățile Slobozia și Țigănași pentru transportul a 2 gravide, care necesitau îngrijiri medicale.
Situația traficului rutier la ora 06.45:
La nivelul județelor BT și IS sunt închise toate drumurile naționale și județene.
– 11 drumuri naționale sunt închise din cauza zăpezii (DN 2/BC, DN 2F/BC, DN 15D/NT, 15B/NT, 15C/NT, DN 2/SV, DN 29/SV, DN 2H/SV, DN 17A/SV, DN 2K/SV și DN 17/SV) și 16 tronsoane de drumuri județene din județele BC, NT și SV;
– trafic restricționat (MMTA>3,5 tone) pe 1 drum național (DN 2/NT).
Circulația rutieră se desfășoară în condiții de iarnă în județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, unde se intervine cu materiale antiderapante.
Sunt operaționale aeroporturile, porturile, nefiind semnalate probleme în ceea ce privește traficul feroviar.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 23 localități din 2 județe (BC și BT), însumând un număr de aprox. 6.273 consumatori finali nealimentați. În acest moment se intervine pentru remedierea situațiilor semnalate.
Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit de pe App Store și Google Play.

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Axinte Radu Alexandru

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura