Home » National » Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă asupra înmulţirii ţânţarilor care transmit boli virale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un semnal de alarmă asupra înmulţirii ţânţarilor care transmit boli virale

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri că ţânţarii din specia Aedes, care transmit boli virale precum febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna, au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei şi în Conul sudic al Americii de Sud, relatează agenţia EFE.

Schimbările climatice şi creşterea temperaturilor în aceste regiuni au permis insectelor să se reproducă mai uşor, a semnalat un responsabil al OMS în domeniul bolilor tropicale, doctorul Raman Velayudhan. OMS atenţionează că o creştere a numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna observată în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane ar putea fi un avertisment pentru ţările din sudul Europei, precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia.

Temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent. Experţii OMS reamintesc că, spre deosebire de ţânţarii care transmit malaria, periculoşi noaptea, cei din specia Aedes înţeapă oamenii în timpul zilei. În plus, întrucât aceşti ţânţari pot ataca mai multe persoane în aceeaşi zi, este astfel favorizată apariţia unor focare de infectare în zonele cu mare densitate de populaţie.

sursa: digi24.ro

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: