Home » Local » Peste 90 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârșit de săptămână

Peste 90 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârșit de săptămână

În perioada sărbătorilor prilejuite de Paștele Catolic și de Floriile Ortodoxe, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență ”Podul Înalt” al județului Vaslui va monitoriza pemanent evoluția dinamicii din teren, iar, la nevoie, vor fi dispuse măsurile imediate pentru optimizarea misiunilor de răspuns în sprijinul comunităților. 

În acest context, peste 90 de pompieri vor fi, zilnic, la datorie în acest sfârșit de săptămână. În perioada următoare, echipajele de pompieri care încadrează aproape 70 de mijloace tehnice sunt pregătite să intervină pentru acordarea asistenței medicale de urgență, stingerea incendiilor și salvarea persoanelor din medii ostile vieții.

Răspunsul la urgenţele medicale este asigurat prin intermediul celor  șapte echipaje SMURD (dintre care, șase sunt încadrate numai de pompieri paramedici), trei autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, precum și a celor opt autospeciale pentru descarcerare.

Pe linie preventivă, pompierii vor derula activități de verificare la toate lăcașurile de cult unde se preconizează un aflux mare de participanți, precum și la construcțiile destinate cazării persoanelor în incinta mănăstirilor. Astfel de acțiuni vor fi efectuate și la unități turistice sau la obiective care desfăşoară activităţi economice în zonele turistice. Pe timpul verificărilor, inspectorii de prevenire vor urmări mai multe aspect, între care: dotarea cu stingătoare, menținerea liberă a căilor de evacuare, exploatarea în condiții de siguranță a instalațiilor electrice și asigurarea accesului autospecialelor de intervenție la construcțiile bisericești și la hidranţii exteriori.

RECOMANDĂRI

Pentru evitarea producerii unor incidente pe timpul slujbelor, atât preoților, cât și/mai ales enoriașilor le recomandăm să urmeze câteva reguli simple, însă foarte importante:

  • lumânările sau candelele să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor textile, pentru prevenirea aprinderii pieselor de vestimentație sau a părului;
  • evitarea deplasării cu lumânări aprinse în autovehicule;
  • parcarea mașinilor în vecinătatea lăcaşurilor de cult, fără să blocheze căile de acces destinate autospecialelor de pompieri.

În locuință, amplasarea lumânărilor și a candelelor aprinse se realizează în suporturi care nu pot lua foc, la distanță de perdele, materiale lemnoase sau electrocasnice (de exemplu, într-o farfurie cu puțină apă).   În nicio situație, nu lăsați lumânările sau candelele aprinse nesupravegheate și nu adormiţi cu acestea aprinse. De asemenea, nu lăsați lumânările aprinse sau alte surse de foc la îndemâna copiilor. Este bine să acordați o atenție sporită persoanelor vârstnice sau altor categorii vulnerabile asupra modului de utilizare a lumânărilor sau candelelor aprinse, astfel încât să fie evitate situațiile în care viața sau bunurile pot fi puse în pericol.

Totodată, având în vedere situația hidrometeorologică înregistrată în

județul Vaslui, dar și în alte județe din estul și nord-estul țării, acolo  unde viscolul și ninsorile au produs efecte însemnate (oameni rămași blocați în autoturismele derapate sau blocate pe drumurile înzăpezite), dar și în contextul în care avertizările meteorologice se vor prelungi, facem apel la cetățeni să țină cont de cele câteva recomandări ale noastre.

Astfel,

  • evitați să porniți la drum pe timp de viscol și ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate;
  • urmăriți buletinele meteorologice și recomandările autorităților;
  • în situația manifestării vântului puternic, rămâneți în spații închise care vă asigură protecția și evitați deplasarea în zone cu arbori înalți, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți și/sau v-ar putea răni.

Vă asigurăm că pompierii rămân la datorie pentru furnizarea răspunsului prompt la solicitările de sprijin venite din partea cetățenilor, iar situația misiunilor va fi atent monitorizată de Centrul Operațional Județean, pentru dispunerea măsurilor necesare gestionării eficiente a misiunilor înregistrate în zona de competență.

Pentru siguranța dumneavoastră și a celor dragi, vă rugăm să manifestați un comportament preventiv și să accesați sursele oficiale de informare!

Fiți prevăzători și informați-vă cu privire la măsurile și modul de comportare înainte, pe timpul și după producerea diverselor tipuri de situații de urgență!

Urmăriți recomandările noastre, accesați platforma națională de pregătire în situații de urgență fiipregatit.ro și descărcați gratuit, aplicația de mobil DSU.

Sărbători fericite și liniștite, în pace, armonie și, mai ales, în siguranță!

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: