Home » Administratie » Disperare în primării! UAT-uri executate silit din cauză că nu au bani să plătească lucrările prestate

Disperare în primării! UAT-uri executate silit din cauză că nu au bani să plătească lucrările prestate

de Dănuț CIOBANU 

Consiliul Județean Vaslui operează o nouă alocare de fonduri către 28 de UAT-uri. Suma totală primită de comunitățile locale se ridică la peste opt milioane de lei. Multe primării sunt executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit. Mai mult, sumele primite în acest an de la bugetul de stat sunt insuficiente chiar și pentru achitarea cheltuielilor minime de funcționare.

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va aproba repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a unei părți din fondul aflat la dispoziția din impozitul pe venit pentru anul 2023. CJ-ul are la dispoziție din impozitul pe venit suma de 38.176 mii lei, care se repartizează în anul 2023 comunelor, orașelor și municipiilor.

Prin două hotărâri anterioare din acest an, s-a aprobat repartizarea sumei de 28.744 lei. Prin urmare, în fondul aflat la dispoziția CJ Vaslui mai este disponibilă suma de 9.432 mii lei. UAT-urile solicită fonduri în vederea asigurării cheltuielilor de funcționare până la finele exercițiului bugetar, finalizării obiectivelor de investiții, dar și pentru cofinanțarea proiectelor de investiții pe care le au în derulare.

„Unele unități administrativ-teritoriale se află în situația neplăcută de a fi executate silit pentru lucrări care le-au fost prestate și pe care nu le-au plătit deoarece sumele alocate anul acesta prin legea bugetului de stat au fost insuficiente chiar și pentru achitarea cheltuielilor minime de funcționare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Astfel, în urma analizei efectuate asupra solicitărilor de fonduri se propune ca suma de 8.060 mii lei să fie repartizată către un număr de 28 de UAT-uri, în fondul aflat la dispoziția CJ-ului rămânând suma de 1.372 mii lei.

Printre comunele care primesc cele mai mari fonduri se numără Ivănești – 1.800 mii lei; Grivița 450 mii lei; Stănilești – 450 mii lei; Muntenii de Jos – 300 mii lei; Ștefan cel Mare – 270 mii lei etc.

Suma care reprezintă 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat în anul 2023 se repartizează pentru: susținerea programelor de dezvoltare locală; susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală; cheltuieli de funcționare pe care UAT-urile nu le pot finanța din venituri proprii și din sume defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*