Home » National » Peste 150.000 de produse contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele 3 luni ale anului

Peste 150.000 de produse contrafăcute, confiscate de poliţiştii de frontieră în primele 3 luni ale anului

În primele trei luni ale anului, Poliţia de Frontieră Română a desfăşurat acţiuni de depistare a celor care au ca preocupare traficul cu produse contrafăcute, acţionându-se cu precădere în punctele de trecere ale frontierei, dar şi în zona de frontieră, constatându-se fapte de încălcare a regimului drepturilor de proprietate intelectuală cu preponderenţă la intrarea în România.

În urma acestor acţiuni, poliţiştii de frontieră au depistat 271 fapte de natură infracţională, cu 140% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2022, când au fost constatate 112 infracţiuni. În urma acestora, au confiscat – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:

  • 63.500 bucăţi produse cosmetice şi de parfumerie;
  • 59.000 articole de vestimentaţie;
  • 17.500 jucării;
  • 12.800 perechi încălțăminte;
  • 2.000 articole marochinărie.

În toate cazurile, bunurile au fost ridicate în vederea confiscării şi trimise spre expertizare titularului de marcă.
Din cazuistica înregistrată în primele 3 luni, s-a constatat că cetăţenii implicaţi în aceste activităţile ilegale provin preponderent din România, Turcia, Bulgaria şi Ucraina.
Din analiza fenomenului infracţional, rezultă că rutele folosite pentru introducerea mărfurilor contrafăcute în România sunt:

  • China-România – pe mare
  • Turcia – Bulgaria – România – pe uscat

Poliţiştii de frontieră au constatat faptul că cele mai multe cazuri au fost depistate la frontiera româno-bulgară, în zona de competenţă a ITPF Giurgiu, fiind vorba de produse aduse din Turcia, pentru România sau ţări din vestul Europei.

De asemenea, o cantitate semnificativă de produse susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală unor mărci cunoscute a fost descoperită în porturile maritime din judeţul Constanţa, importurile fiind realizate prin intermediul unor societăţi comerciale din România, care aduc din China bunuri de larg consum în sistem containerizat.

Din cazuistica înregistrată, s-a mai constatat că produsele cel mai frecvent falsificate sunt cele cu valoare adăugată mare şi o rată ridicată a vânzărilor (produse cosmetice, jucării, textile, încălţăminte sport, ceasuri).

Precizăm că bunurile contrafăcute nu pot fi evaluate (sunt bunuri fără valoare), acestea urmând a fi distruse după reţinere, în conformitate cu prevederile legale.

În cazurile persoanelor depistate de către poliţiştii de frontieră încercând să introducă sau să scoată ilegal în/din ţară produse contrafăcute, se fac cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de „punere în circulaţie fără drept a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu marca înregistrată pentru produse identice sau similare” faptă prevăzută şi pedepsită de art. 90, alin.1, lit. b din Legea 84/1998, cu modificările și completările ulterioare.

Având în vedere prejudiciul adus la bugetul de stat, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă, împreună cu celelalte instituţii abilitate, măsuri ferme în toate zonele de competenţă, în vederea depistării şi sancţionării persoanelor implicate în traficul cu bunuri contrafăcute, precum şi reţinerii, în vederea confiscării, a mărfurilor traficate.

Dintre cazurile semnificative înregistrate de la începutul anului până în prezent, le reamintim pe următoarele:

P.T.F. Giurgiu – Peste 8.000 de bunuri nedeclarate ori susceptibile de a fi contrafăcute, descoperite în P.T.F. Giurgiu

În perioada 03.03-05.03.2023, la diferite intervale de timp, în baza unui plan comun de acțiune, polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Giurgiu au acționat în sistem integrat cu inspectorii vamali din cadrul Direcției Generale de Coordonare și Control Vamal din cadrul Autorității Vamale Române, pe linia prevenirii și combaterii faptelor de fraudă vamală și evaziune fiscală.
Cu această ocazie, colegii noștri împreună cu inspectorii vamali, au descoperit, în mai multe mijloace de transport, peste 8.000 de bunuri constând în parfumuri, articole vestimentare, marochinărie și produse de încălțăminte, toate purtând însemnele unor mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute.
În cadrul cercetărilor, s-a stabilit că bunurile descoperite aparțin unor cetățeni români, turci, bulgari și ucraineni, cu vârste cuprinse între 24 și 55 de ani. Persoanele în cauză nu deţineau documente de provenienţă pentru produsele sus-menţionate.
Bunurile estimate la o valoare de 820.000 lei au fost ridicate de autorităţi în vederea continuării cercetărilor.

În prezent poliţiştii de frontieră efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de „ punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate ”, urmând ca, la finalizarea acestora, să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet.

Încălțăminte sport contrafăcută în valoare de peste 1.800.000 lei, descoperită în P.T.F. Bechet

În data de 03.02.2023, în jurul orei 11.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Bechet, s-a prezentat pentru a intra în ţară, un cetățean bulgar, în vârstă de 50 de ani, care se afla la volanul unui autocamion. Conform documentelor prezentate, şoferul transporta încălțăminte și produse textile, pe ruta Grecia-Slovacia.
Cu ocazia efectuării controlului de frontieră, colegii noștri au descoperit, în compartimentul de marfă al mijlocului de transport, mai multe colete ce conțineau încălțăminte sport.
În urma inventarierii bunurilor de către reprezentantul Biroului Vamal Bechet, a rezultat cantitatea totală de 3.008 perechi de pantofi sport, toate purtând însemnele unei mărci cunoscute, fiind susceptibile a fi contrafăcute. Acestea aparţineau șoferului autocamionului.
Bunurile au fost predate unui reprezentant din cadrul Biroului Vamal Bechet, iar dacă ar fi fost comercializate ca produse de marcă, ar fi valorat 1.804.800 lei.
În prezent, faţă de persoana sus-menţionată, se efectuează cercetări, pentru săvârșirea infracțiunii de punere în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare și care îl prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, urmând ca la finalizarea acestora să fie propuse soluții legale prin unitatea de parchet competentă.

Bunuri susceptibile a fi contrafăcute, de peste 1.800.000 lei, depistate în Portul Constanța

In data de 06.01.2023, o echipa comună formată din polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă şi inspectori vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța – Sud Agigea și polițiști din cadrul Serviciului de Poliție Transporturi Maritime a efectuat controlul fizic asupra unui container încărcat cu bunuri, sosit din China, având ca destinație o societate comercială din Polonia.
În urma verificărilor amănunţite s-a constatat că în interiorul containerului se aflau 8000 de bunuri (jucării, ceasuri, ochelari de soare, accesorii telefoane mobile), susceptibile a aduce atingere dreptului de proprietate intelectuală ale unor mărci cunoscute.
Bunurile, cu o valoare de aproximativ 1.800.000 lei, au fost ridicate în vederea expertizării şi continuării cercetărilor.
Totodată, polițiștii de frontieră efectuează cercetări pentru punere în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare şi care prejudiciază pe titularul mărcii înregistrate, la finalizare urmând a fi luate masurile legale.

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: