Home » National » Românii ar putea fi verificați acasă atunci când sunt în concediu medical

Românii ar putea fi verificați acasă atunci când sunt în concediu medical

Controlul concediilor medicale ar putea reveni, după ce, în primele luni din 2023, au fost solicitate deja sume care totalizează 60% din bugetul pentru acest an. Raluca Turcan a depus în Parlament o inițiativă care prevede că poliția va putea efectua controale la locuințele celor în concediu medical.

Prima tentativă a statului de a verifica acest sistem a început în timpul crizei din anii 2009-2010, fiindcă erau multe suspiciuni în sistem. Guvernul motiva nevoia inițiativei prin faptul că se diminuase semnificativ bugetul Fondului Național Unic de asigurări sociale de sănătate. Atunci, Executivul a venit cu o Ordonanță. Astfel, până în 2015, în România a existat o comisie formată din angajaţi de la Casele de Sănătate şi poliţişti. Aceştia erau obligaţi, prin lege, să îi verifice pe angajaţii aflaţi în concediu medical. Dacă nu erau găsiți acasă sau refuzau controlul, riscau să nu le mai fie plătită indemnizația de incapacitate temporară de muncă.

Acum, Raluca Turcan depune în Parlament un nou proiect. Ea spune că în doar 2 luni de la începutul anului 2023, s-au solicitat deja sume în total de 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale. Aceste controale ar urma să fie realizate de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.


Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

About Axinte Radu Alexandru

Va rugam sa adaugati comentarii decente si politicoase. Va multumim!

Descoperă mai multe la Est News

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura