Home » National » UE a exportat bulbi de orhidee și lalele în valoare de 100,6 milioane de euro

UE a exportat bulbi de orhidee și lalele în valoare de 100,6 milioane de euro

A venit primăvara, iar vremea ne îndeamnă la grădinărit. Așadar, nimic nu se compară cu a ne lua ceva timp din vacanța de Paște pentru a planta niște bulbi de flori. Dar este UE un importator sau exportator de bulbi de orhidee, de hiacint, de narcise și de lalele, de exemplu?

În 2022, UE a exportat bulbi de orhidee, iacint, narcise și lalele în valoare totală de 100,6 milioane de euro, în timp ce importurile au fost de numai 30,9 milioane de euro.

Dintre toate țările UE, doar Țările de Jos au fost responsabile pentru 81% din totalul exporturilor acestor bulbi (82 de milioane de euro). Ceilalți exportatori de top au avut cote de sub 10% din totalul exporturilor: Lituania (7%; echivalentul a 6,7 milioane de euro), Polonia (5%; 4,8 milioane de euro), Danemarca (2%; 2,1 milioane de euro) și Letonia (2%, 2,0 milioane de euro).

Datele arată că cea mai mare parte a bulbilor de orhidee, de jacint, de narcisă și de lalea sunt exportate pe teritoriul european. Elveția este principalul partener al UE în ceea ce privește acest produs, importând aceste articole în valoare de 31,3 milioane de euro (31% din total). Această țară AELS a fost urmată de Regatul Unit (21,4 milioane de euro; 21%), Norvegia (11,5 milioane de euro; 11%), Rusia (9,4 milioane de euro; 9%) și Ucraina (5,5 milioane de euro, 5%).

UE exportă, de asemenea, alte tipuri de bulbi, tuberculi, rădăcini tuberoase, cormi, coroane și rizomi, în creștere sau în floare, în valoare de 20,9 milioane de euro, Olanda fiind principalul exportator și în această categorie (10,5 milioane de euro; 50% din total).

Sursa: Eurostat

About Axinte Radu Alexandru

%d blogeri au apreciat: