Home » Local » Mame minore! Cabinet de planificare familială la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Mame minore! Cabinet de planificare familială la Spitalul Județean de Urgență Vaslui

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui propune depunerea proiectului „Dotarea cabinetului de planificare familială din cadrul SJU Vaslui”, finanțabil prin Planului Național de Redresare și Reziliență.

Valoarea totală a proiectului este de 330.663 lei (inclusiv TVA), din care suma de 327.212  lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea cheltuielilor eligibile și suma de 3.451 lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea cheltuielilor neeligibile. Contribuția proprie în proiect a SJU Vaslui este în cuantum de 3.451 lei (inclusiv TVA), reprezentând valoarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului.

Valorile menționate în cererea de finanțare sunt următoarele: rata abandonului școlar în județul Vaslui – 1,2; rata mortinatalității pentru născuții morți cu reședința în județul Vaslui – 3,3; născuți vii cu vârsta mamei sub 15 ani în județul Vaslui – 12; născuți vii cu vârsta mamei între 15-19 ani în județul Vaslui – 440; născuți vii cu vârsta tatălui între 15-19 ani în județul Vaslui – 59; avorturi la cerere în anul 2021 la 1000 de nașteri vii în județul Vaslui – 34,70 în conformitate cu raportările INSSE, aferente anului de referință 2021.

„Având în vedere cazuistica SJU Vaslui privind numărul născuților vii din mame cu vârste sub 19 ani, este absolut necesară existența unui cabinet de planificare familială care să vină în sprijinul persoanelor din zonele rurale defavorizate din județul Vaslui și persoanelor marginalizate. Acest lucru este necesar deoarece mai mult de opt din zece mame și gravide cu vârsta sub 18 ani nu mai merg la școală, iar patru din zece accesează doar medicina de familie pe durata sarcinii, conform unui studiu al Organizației Salvați Copiii privind situația mamelor/gravidelor adolescente din România”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*