Home » Local » Majorarea indemnizației sociale mai așteaptă! Județul Vaslui are peste 30.000 de pensionari care încasează pensia minimă

Majorarea indemnizației sociale mai așteaptă! Județul Vaslui are peste 30.000 de pensionari care încasează pensia minimă

Conducerea Ministerului Muncii susține că o posibilă majorare a pensiei minime la suma de 3.000 de lei trebuie analizată cu mare atenție. Mai exact, este necesar să se ia în considerare diferențierea între pensionarii cu stagiu minim de cotizare și cei care au muncit mai mult și primesc aceeași sumă de pensie.

Județul Vaslui are peste 30.000 de pensionari care încasează pensia minimă în valoare de 1.125 de lei. Beneficiarii sistemului public de pensii, ale căror venituri din pensii și indemnizații, cumulate, se situează sub valoarea de 1.125 de lei, încasează lunar această valoare, denumită „Indemnizația socială pentru pensionari”.

La finalul lunii februarie 2023, primeau indemnizație socială 25.595 de pensionari din sistemul public de stat. Valoarea medie suportată de la stat este de 434 de lei, până la valoarea indemnizației de 1.125 de lei.

La aceeași dată, încasau pensia minimă 5.814 pensionari din agricultură, iar valoarea medie suportată de la stat se ridica la suma de 307 lei.

Pensiile mici determină persoanele în vârstă să se împrumute de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP). Majoritatea celor care împrumută au pensii între 1.200 și 1.600 de lei. O parte din solicitanți au rate la băncile comerciale pe care nu au mai reușit să le achite și apelează la împrumuturile CARP pentru a mai stinge din datorii. Alte persoane iau credite pentru a-și ajuta copiii, care nu mai au locuri de muncă și nu mai au cu ce să se descurce. Oamenii nu vor să ia credite foarte mari, ci se limitează la sume cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: