Home » Agricultura » Liber la crescut porci în gospodăriile țărănești!

Liber la crescut porci în gospodăriile țărănești!

Camera Deputaților a votat în data de 19 aprilie 2023 cu majoritate de voturi „Legea porcului”. Deputații au eliminat restricțiile privind numărul de suine pe care îl poate crește o gospodărie țărănească.

De  asemenea, s-a renunțat la prevederile adoptate de Senat  precum cea de a nu hrăni porcii cu resturi alimentare sau de a amenaja un vestiar în exteriorul cotețului de porci.

„În județul Vaslui s-a înregistrat o cerere de finanțare pentru programul de reproducție la suine. Finanțările se realizează în baza Legii 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie. Contractul de finațare semnat pe programul suine se ridică sumă de 9.632.156,7 lei”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui.

Potrivit actului normativ, crescătorii de porci vor avea o serie de obligații princare care să solicite medicului veterinar de liberă practică înregistrarea exploataţiei în SNIIA și autorității teritorial competente întregistrarea/autorizarea sanitar-veterinară a exploatației; să achiziţioneze/vândă porcine vii numai dacă sunt identificate conform cerinţelor legale în vigoare şi dacă sunt însoţite de documentele prevăzute de legislația în vigoare; să notifice medicul veterinar oficial/ medicul veterinar de liberă practică cu privire la orice modificare a stării de sănătate, mortalitate sau avort a porcinelor deținute etc.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*