Home » Local » Salarii mici în Vaslui! Muncitorii nu se descurcă cu lefurile! Inflația a ruinat puterea de cumpărare

Salarii mici în Vaslui! Muncitorii nu se descurcă cu lefurile! Inflația a ruinat puterea de cumpărare

de Dănuț CIOBANU 

Inflația urmată de tot cortegiul de scumpiri de la serviciile publice la alimente afectează grav nivelul de trai al muncitorilor. Dacă bugetarii au venituri mult mai mari și fac față valului de scumpiri, marea majoritate a angajaților din sectorul privat nu se descurcă cu actualele lefuri. Din nefericire, vasluienii încasează printre cele mai mici salarii din România.

Alexandru Galiță, liderul de sindicat de la Rulmenți Bârlad, a spus în această perioadă dificilă din punct de vedere economic, muncitorii sunt destul de încercați din cauza salariilor mici pe care le încasează.

„Din păcate, zona Moldovei, în zona noastră aici, salariile nu sunt atractive. Pe fondul inflației existente a fost ridicat, pe bună dreptate, salariul minim pe economie, astfel încât să genereze la toți angajatorii o creștere salarială corespunzătoare care să țină pasul cu prețurile. Sunte cetățeni care trebuie să ne descurcăm zi de zi cu veniturile pe  care le avem și nu prea de descurcăm marea majoritate”, a precizat Alexandru Galiță.

În județul Vaslui, câştigul salarial mediu brut a fost de 5.135 lei în decembrie 2022. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (6.650 lei) şi  servicii (5.548), iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 3.983 lei.

În aceeași lună, câştigul salarial mediu net a fost de 3.217lei. Peste medie s-a câştigat în agricultură, silvicultură şi piscicultură (4.458 lei) şi în servicii (3.294 lei). iar sub medie s-au situat câştigurile din industrie plus construcţii cu 2.758 lei.

La nivel național, salariul mediu brut la finalul anului trecut a fost de 7.107 lei, iar salariul mediu net 4.389 lei. Prin urmare, nivelul câştigului salarial din judeţ este cu circa 26-27% mai mic decât media naţională.

Potrivit prognozelor oficiale, la finalul acestui an, câștigul salarial mediu net din județul Vaslui va fi de 3.338 de lei. Potrivit datelor Comisiei Naționale de Prognoză privind „Proiecţia principalilor indicatori  economico – sociali în PROFIL TERITORIAL 2022 – 2026”, peste trei ani salariul mediu net va ajunge la 4.271 lei.

Conform acelorași prognoze oficiale, la finalul anului curent, în județele cele mai dezvoltate câștigul salarial mediu net va fi următorul: Timiș – 4.817 lei; Cluj – 5.064 lei; Brașov – 4.102 lei; București – 5.872 lei.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: