Home » Local » 136 de polițiști vasluieni au fost în stradă în ultimele zile! Au fost verificate 845 de vehicule și legitimate peste 1.100 de persoane

136 de polițiști vasluieni au fost în stradă în ultimele zile! Au fost verificate 845 de vehicule și legitimate peste 1.100 de persoane

Săptămâna trecută, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliției Județean Vaslui, au acționat pe drumurile publice din județul Vaslui, în cadrul acțiunii derulate la nivel național ROADPOL Speed, în special pe acele sectoare de drum cu un risc rutier ridicat, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră dar și pentru depistarea conducătorilor de vehicule care încalcă prevederile privind limitele legale de viteză. 

În cadrul activităților desfășurate în perioada 17 – 23 aprilie 2023, cei 136 de polițiștii vasluieni participanți au verificat peste 845 de vehicule și legitimat peste 1.100 de persoane.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate 379 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 377.580 de lei, pentru depășirea limitei legale de viteză.

De asemenea, au fost reținute 78 de permise de conducere, 75 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 50 km/h iar 3 dintre acestea fiind reținute pentru depășirea limitei legale de viteză cu peste 70 km/h (4).

În săptămâna 24 – 30 aprilie 2023, la nivel național, polițiștii rutieri desfășoară acţiuni, în zonele și pe tronsoanele de drum cu risc rutier ridicat, în vederea reducerii riscului rutier pe drumurile publice

Principalele obiective ale acțiunii sunt verificarea respectării prevederilor referitoare la conducerea agresivă, folosirea telefonului mobil, semnalizarea schimbării direcției de deplasare și deținerea documentelor necesare conducerii autovehiculelor pe drumurile deschise circulației publice.

De asemenea, polițiștii acționează pentru impunerea respectării regimului legal de viteză și depistarea conducătorilor de autovehicule aflați sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.

Reamintim că, în România, viteza maximă admisă în localități este de 50 sau 70 km/h, cu acordul administratorului drumului public, respectiv 90/100 km/h în afara localităților, 120 km/h pe drumurile expres și 130 km/h pe autostrăzi.

Recomandăm conducătorilor auto să respecte regimul legal de viteză aplicabil pe tronsonul de drum pe care circulă, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo-rutiere, să circule cu prudență și să respecte semnalele polițiștilor rutieri.

Consumul de alcool la volan se pedepsește indiferent de valoarea indicată de aparatul etilotest dacă aceasta nu este negativă.

Valorile între 0,01 mg/l și 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea exercitării dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în cazul unui accident rutier, suspendarea fiind aplicată pentru 120 de zile.

În cazul în care valoarea indicată de aparatul etilotest depășeste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, se vor recolta probe de sânge în vederea determinării alcoolemiei. Este infracțiune și se pedepsește cu închisoare sau cu amendă conducerea unui vehicul sub influența alcoolului a cărei valoare depășeste 0,80 mg/l alcool pur în sânge.

Refuzul șoferului de a se supune la prelevarea de mostre biologice este infracțiune și se pedepsește cu închisoare.

Pe lângă aceste consecințe juridice, riscurile implicării într-un accident rutier pot fi dintre cele mai grave, acestea crescând exponențial! Studiile efectuate indică faptul că șoferii aflați sub influența alcoolului au diminuate viteza de reacție, simțurile vizuale și auditive, alcoolul creând și falsa impresie de siguranță prin asumarea unor riscuri inutile.

Nu riscați, nu urcați la volan dacă ați consumat alcool și respectați regimul legal de viteză aplicabil tronsonului de drum pe care circulați!

În conformitate cu legislația în vigoare, începând cu anul 2022, se interzice conducătorilor de vehicule să adopte un comportament agresiv în conducerea acestora pe drumurile publice.

Prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul de vehicul, a uneia dintre următoarele manevre:

  1. a) deplasarea succesivă de pe o bandă de circulație pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depășirii unui șir de vehicule care circulă în același sens;
  2. b) întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
  3. c) pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roților motoare;
  4. d) circulația cu vehiculul la o distanță foarte redusă față de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât și în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia;
  5. e) folosirea repetată a semnalelor sonore și/sau luminoase de natură a obliga nejustificat conducătorul de vehicul care circulă în fața sa să elibereze banda de circulație;
  6. f) conducerea mopedului sau motocicletei având în contact cu partea carosabilă numai una dintre roți;
  7. g) mersul cu spatele cu vehiculul în scopul intimidării celorlalți participanți la trafic care circulă în spatele acestuia;
  8. h) realizarea intenționată a unui derapaj controlat al vehiculului în vederea întoarcerii sau rotirii acestuia;
  9. i) conducerea intenționată a unui vehicul prin accelerarea repetată a motorului, de natură a stânjeni persoanele aflate în zona drumului public.

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*