Home » Local » Încasări record la Primăria Vaslui! Peste 18 milioane de lei au fost colectate din taxe și impozite locale

Încasări record la Primăria Vaslui! Peste 18 milioane de lei au fost colectate din taxe și impozite locale

de Dănuț CIOBANU 

Locuitorii municipiului Vaslui au alimentat bugetul local în primele trei luni ale acestui an cu 18,6 milioane de lei. Dacă estimările inițiale din taxe și impozite locale erau de 16,9 milioane de lei, gradul de realizare a veniturilor a depășit acest nivel. Bugetul local pe anul curent are la venituri prevăzută suma de 330 milioane de lei, la care se adaugă excedentul de 60 milioane de lei.

Colectarea veniturilor la bugetul local al municipiului Vaslui din taxe și impozite este în grafic. Până la data de 31 martie 2023, au fost efectuate încasări de 18.687.636 de lei din taxe și impozite locale, ceea ce reprezintă un procent de realizare de 110%.

Din perspectiva execuției bugetare, gradul de realizare a veniturilor proprii ale bugetului local la data de 31 martie 2023, determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate și veniturile proprii programate este de 101%. De asemenea, gradul de finanțare din venituri, determinat ca raport procentual între veniturile proprii încasate și veniturile totale încasate este de 78,20%.

De asemenea, la aceeași dată, cheltuielile bugetare s-au realizat în procent de 54,93%: secțiunea de funcționare cu un procent de realizare al cheltuielilor de 64,89% și secțiunea de dezvoltare cu un procent de 46,41%.

Pentru prima dată în ultimii ani, bugetul municipiului Vaslui pe anul 2023 are sume mai mari alocate la secțiunnea de dezvoltare decât pentru funcționare. Performanța financiară bifată de autoritățile locale a fost posibilă datorită fondurilor europene. Din suma totală de 210 milioane de lei alocată pentru proiecte de investiți, nu mai puțin de  170 de milioane de lei sunt fonduri de la Uniunea Europeană.

La finalul anului 2023 vor fi contabilizate la bugetul local venituri mult mai mari, deoarece sunt proiecte depuse pe diverse programe și urmează semnarea contractelor de finațare. Este vorba despre PNRR, Programul „Anghel Saligny”, Fondul de Mediu.

De asemenea, pentru noul exercițiu bugetar al Uniunii Europene a demarat Programul Operațional Regional, iar municipiul Vaslui beneficiază din acest an de o linie de finanțare de 62 milioane de euro.

„Bugetul adună propuneri de la cetățenii municipiului Vaslui, organizații de tineret, partide politice. După ce am cuantificat veniturile (impozite și taxe locale, impozitul pe venit, alocări de TVA etc.) revine la venituri sume de 330 milioane de lei la care se adaugă excedentul de 60 milioane de lei, adică o sumă de 392 milioane de lei la venituri cu care pornim la drum”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*