Home » Administratie » „Austeritatea” vine la CJ Vaslui cu o nouă creștere de salarii. Privații nici nu îndrăznesc să viseze la așa lefuri

„Austeritatea” vine la CJ Vaslui cu o nouă creștere de salarii. Privații nici nu îndrăznesc să viseze la așa lefuri

de Dănuț CIOBANU 

În timp ce guvernanții îndeamnă de zor populația să strângă cureaua, salariații Consiliului Județean Vaslui beneficiază de o nouă majorare de lefuri. Gaura de miliarde de lei din bugetul național nu îi îngrijorează pe inițiatorii proiectului de hotărâre, în condițiile în care salariile cresc la niște valori la care angajații din privat nici nu îndrăznesc să viseze. Spre exemplu, în cazul secretarului general al județului, salariul de încadrare ar ajunge la 17.710 lei/lunar, față de 16.557 lei, cât este în prezent. 

Consiliul Județean (CJ) Vaslui va stabili în ședința ordinară din această săptămână salariile de bază pentru funcționarii publici și pentru personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate.

Inițiatorii proiectului invocă mai multe motive pentru care salariile trebuie majorate, unul dintre aceste fiind „creșterea fără precedent a preţului la energia electrică, gazele naturale, precum şi la combustibil, care au avut impact atât asupra creşterii preţurilor la utilităţile publice pentru întreaga populaţie, cât şi asupra creşterii preţurilor la bunurile de consum, precum și creșterea semnificativă a ratei inflației, care a determinat, în principal, o scădere a puterii de cumpărare”, așa cum se precizează în referatul la proiectul de hotărâre.

Prin acest proiect de hotărâre se propune majorarea salariilor de bază cu sume cuprinse între 1.000 – 1.400 lei/lunar. De exemplu, în cazul secretarului general al județului, salariul de încadrare ar ajunge la 17.710 lei/lunar, față de 16.557 lei, cât este în prezent, al unui director executiv, salariul ar crește de la 13.333 lei la 14.996 lei/lunar, în timp ce un șef de serviciu ar urma să primească lunar 13.156 lei, față de 12.002 lei, cât are în prezent.

Cât privește personalul contractual, șefei de cabinet și consilierilor cabinetului președintelui CJ Dumitru Buzatu li se va mări salariul brut de bază de la 6.448 lei la 7.797 lei, unui inspector de specialitate cu gradul IA, de la 6.448 lei, la 7.797 lei, în timp ce unui inspector debutant, majorarea va fi de la 3.328 lei la 4.416 lei.

Magazionerilor li se va crește salariile de la 3.016 lei la 4.025 lei, portarilor, la 3.956 lei, față de 2.704 lei, în prezent, un șofer va avea un salariu brut de bază de 4.255 lei, față de 3.183 lei, acum, în timp ce unui muncitor calificat treapta I îi va crește salariul cu1.113 lei, până la 4.025 lei/lunar.

Este vorba de salariile de bază brute, însă să nu uităm ca marea majoritate a angajaților CJ primesc și diverse sporuri, calculate procentual din salariul de bază. Cu toate acestea inițiatorii proiectului de hotărâre susțin că impactul financiar asupra bugetului este de doar 180.000 lei/lună, o sumă mică față de bugetul total, de peste 144,5 milioane lei, alocat cheltuielilor de personal pentru anul 2023.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: