Home » Local » Invadați de măști neconforme! Inspecția Muncii Vaslui a blocat în vama Albița două transporturi cu măști de protecție

Invadați de măști neconforme! Inspecția Muncii Vaslui a blocat în vama Albița două transporturi cu măști de protecție

de Dănuț CIOBANU 

În perioada stării de alertă, la solicitarea Biroul Vamal Albița, Inspectoratul Teritorial de Muncă Vaslui a interzis introducerea pe piața UE a două transporturi de măști de protecție. La primul transport nu a existat un certificat de conformitate recunoscut la nivelul UE, iar la al doilea transport produsul nu a fost însoțit de declaraţia de conformitate UE. 

La primul transport de măști de protecție, certificatul de conformitate care însoțea produsul nu a  putut  fi luat considerare ca certificat de examinare UE, deoarece emitentul nu era organism de notificare acreditat de UE pentru echipamente individuale de protecție, documentul fiind emis voluntar

La al doilea transport, produsul nu era însoțit de declaraţia de conformitate UE, nu era aplicat marcajul CE pe ambalaj, producătorul  nu a urmat procedura de evaluare a conformității aplicabilă și  organismul de notificare nu era acreditat de UE.

„În cadrul ITM Vaslui doi inspectori de muncă desfășoara și activități de control în domeniul supravegherii pieței produselor industriale, având alocat un fond de timp de aproximativ 15%. La solicitarea Biroul Vamal de Frontieră Albița. inpectorii de muncă participă la acțiuni de control în vamă privind introducerea în țară a produselor industriale din domeniul de competență al ITM Vaslui”, a spus Gheorghe Chirvase, inspector șef al ITM Vaslui.

În anul 2020, compartimentul a efectuat 48 controale în domeniul supravegherii pieței,  în urma cărora au fost constatate următoarele:

au fost retrase și/sau interzise de la punerea la dispoziție pe piață 24 produse neconforme (măști de protecție, mănuși de protecție, mașini găurit, polizoare unghiulare) deoarece organismul de notificare nu era acreditat de UE pentru evaluarea conformității și produsele supuse comercializării nu erau însoțite de declarație de conformitate; au fost sancționați 9 agenți economici (distribuitori) și au fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale; în urma controalelor efectuate, au  fost identificate 171 produse conforme.

În anul 2021, compartimentul a efectuat  71 controale în domeniul supravegherii pieței,  în urma cărora au fost constatate următoarele:

au fost retrase și/sau interzise de la punerea la dispoziție pe piață 6 produse neconforme: compresor, redresor,  articole pirotehnice (rachete, emițător de sunet) deoarece produsele supuse comercializării nu erau însotite de declarația CE de conformitate și instrucțiuni de utilizare în limba română; a fost sancționat 3(trei) agenti economici (distribuitor) și au fost aplicate 3(trei) sancțiuni contravenționale de avertisment scris; în urma controalelor efectuate, au  fost identificate 184 produse conforme.

În anul  2022, compartimentul a efectuat 73 controale în domeniul supravegherii pieței și în urma controalelor efectuate, au  fost identificate 211 produse conforme din domeniul de competență al Inspecției Muncii și 2 produse (obiecte pirotehnice) neconforme și aplicată o sancțiune contravențională, deoarece produsele supuse  comercializării nu erau însoțite de declarația CE de conformitate și instrucțiuni de utilizare țn limba română.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*