Home » Administratie » Liberalii către conducerea CJ Vaslui: „Dumneavoastră vă măriți salariile și aveți salarii mai mari decât mediul privat!”

Liberalii către conducerea CJ Vaslui: „Dumneavoastră vă măriți salariile și aveți salarii mai mari decât mediul privat!”

de Dănuț CIOBANU 

Consilierii liberali au criticat vehement majorarea salariilor de bază pentru funcționarii publici și pentru personalul contractual din cadrul CJ Vaslui. Aceștia au subliniat că ne aflăm într-o situație de criză și ar trebui așteptată o decizie la nivel național în ceea ce privește evoluția veniturilor. Liberalii au explicat că majoritatea salariilor din Vaslui sunt de 3.000 de lei, iar alimentele, gazele și energia s-au scumpit la fel și pentru bugetari și pentru privați.

Gheorghe Viziteu, consilier PNL, a precizat în ședința Consiliului Județean (CJ) Vaslui că în actualul context socio-economic nu este normal să se discute de creșterea salariilor.

„Noi am dori să dăm la toată lumea din județul Vaslui și să crească salariile. Îmtreprinzătorii au mari greutăți. Acum nu este momentul să discutăm de așa ceva. Noi ne întâlnim cu oamenii în comunitate. Majoritatea salariilor din județul Vaslui sunt de 3.000 de lei. Acest moment nu este oportun pentru această lucrare”, a subliniat Gheorghe Viziteu.

Liviu Iacob, consilier PNL, a fost mult mai tranșant în declarații. Acesta a arătat că într-o situație de criză prin care trece România nu este normal ca salariile să fie majorate.

Liberalul a explicat pe scurt consecințele fiscale ale unei astfel de măsuri. Orice majorare de salarii aduce cheltuieli în plus la CJ Vaslui, cheltuili în plus la bugetul național, ceea ce înseamnă impozite mai mari pentru privați.

„Noi vă plătim salariile. Dumneavoastră vă măriți salariile și aveți salarii mai mari decât mediul privat! Asta e ideea! Și vă bateți cu pumnul în piept că dărâmați munții! Nu dărâmați nimic! Faceți ceva pentru mediul privat ca să poată să nu se sufoce. Nu este normal să majorăm acum aceste salari”, a spus Liviu Iacob.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, a răspuns că sunt mai multe viziuni despre acest proiect de hotărâre și consilierii județeni se pot declara împotriva sau pentru această măsură.

„Puteți să propuneți chiar o formă de revizuire a acestui proiect, de scădere a salariilor pentru cei menționați în acest proiect de hotărâre. Toate opțiunile sunt deschise”, a punctat Dumitru Buzatu.

După ce a fost supus la vot, proiectul a fost aprobat cu majoritate de voturi. Prin acest proiect de hotărâre se propune majorarea salariilor de bază cu sume cuprinse între 1.000 – 1.400 lei/lunar. De exemplu, în cazul secretarului general al județului, salariul de încadrare ar ajunge la 17.710 lei/lunar, față de 16.557 lei, cât este în prezent, al unui director executiv, salariul ar crește de la 13.333 lei la 14.996 lei/lunar, în timp ce un șef de serviciu ar urma să primească lunar 13.156 lei, față de 12.002 lei, cât are în prezent.

Cât privește personalul contractual, șefei de cabinet și consilierilor cabinetului președintelui CJ Dumitru Buzatu li se va mări salariul brut de bază de la 6.448 lei la 7.797 lei, unui inspector de specialitate cu gradul IA, de la 6.448 lei, la 7.797 lei, în timp ce unui inspector debutant, majorarea va fi de la 3.328 lei la 4.416 lei.

Magazionerilor li se va crește salariile de la 3.016 lei la 4.025 lei, portarilor, la 3.956 lei, față de 2.704 lei, în prezent, un șofer va avea un salariu brut de bază de 4.255 lei, față de 3.183 lei, acum, în timp ce unui muncitor calificat treapta I îi va crește salariul cu1.113 lei, până la 4.025 lei/lunar.

Este vorba de salariile de bază brute, însă să nu uităm ca marea majoritate a angajaților CJ primesc și diverse sporuri, calculate procentual din salariul de bază. Cu toate acestea inițiatorii proiectului de hotărâre susțin că impactul financiar asupra bugetului este de doar 180.000 lei/lună, o sumă mică față de bugetul total, de peste 144,5 milioane lei, alocat cheltuielilor de personal pentru anul 2023.

 

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: