Home » Agricultura » Agricultură modernă! Comasarea terenurilor din județul Vaslui a prins viteză în ultimii ani

Agricultură modernă! Comasarea terenurilor din județul Vaslui a prins viteză în ultimii ani

Un număr de 15.520 de fermieri au depus în acest an la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Vaslui cereri pentru plățile directe din agricultură. Este vorba despre o suprafață totală de 259.157 hectare, ceea ce reprezintă un procent de 96,47% față de anul trecut.

La Centru Județean Vaslui au fost înregistrate 557 de cereri pentru o suprafață de 155.965 hectare, la Centrul Local din Bârlad s-au cotabilizat 2.743 de cereri pentru o suprafață de 16.726 hectare, la Centrul Local Huși au depus cereri 2.475 de fermieri pentru o suprafață agricolă de 15.045 hectare etc.

Răzvan Arteni, directorul APIA Vaslui, a spus că Vasluiul se clasează pe locul  trei la nivel național după Tulcea și Constanța, în ceea ce privește procentul cererilor de plată înregistrate.

„În ultimii ani, avem de a face cu comasare a terenurilor. Numărul fermierilor scade anual, dar suprafața totală declarată rămâne constantă”, a spus Răzvan Arteni.

Pentru a putea beneficia de subvențiile oferite de APIA, fermierii vasluieni trebuie să se prezinte la centrele APIA. În cazul în care fermierii nu pot fi prezenți fizic la centrele APIA, ei pot depune cererea prin accesarea aplicației IPA-Online din versiunea internet, conform manualului de utilizare IPA-Online (accesibil în aplicație). Este, însă, important ca ei să ia legătura cu funcționarul APIA responsabil de dosar pentru a închide cererea.

Pentru a putea depune cererea de plată, este nevoie de următoarele documente: Adeverința eliberată de Biroul Agricol pentru terenurile agricole; Cardul exploatației zootehnice sau adeverința eliberată de cabinetul sanitar-veterinar pentru animale; Extras de cont bancar VALID; Act de identitate (CI sau BI); Certificat de înregistrare pentru PFA, II, SC, etc.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: