Home » Business » Industria textilă este în pragul falimentului! Confecții Bârlad mai are doar 530 de salariați

Industria textilă este în pragul falimentului! Confecții Bârlad mai are doar 530 de salariați

de Dănuț CIOBANU 

Industria textilă de la nivelul județului Vaslui este pe cale de dispariție. Fără acordarea unor  facilități fiscale, firmele din domeniu își vor înceta activitatea. Confecții Bârlad mai are în prezent doar 530 de salariați. Practic, de la intrarea în Uniunea Europeană, societatea a pierdut circa 2.000 de salariați, cu un procent anual de 10% de reducere a personalului.

Reprezentantul Confecții Bârlad a spus că în ultimii 33 de ani nu a existat o strategie națională pentru industria textilă. În prezent, marja de profit în domeniul textil este foarte mică.

Acum opt ani această industrie era al doilea exportator la nivel național după industria auto. Este vorba despre exporturi de peste cinci miliarde de euro, cu un efectiv angajat în țară de peste 250.000 de angajați. Acum mai lucrează în domeniu doar 76.000 de angajați.

„Confecții Bârlad a avut o contribuție importantă la export. Am avut anual exporturi de 7-8 milioane de euro. Societatea este cunoscută pe plan internațional pentru calitatea produselor pe care le oferă”, a precizat reprezentantul Confecții Bârlad.

În prezent firma se confruntă cu o lipsă acută a forței de muncă calificată și necalificată. Criza de personal are drept cauză câștigurile foarte mici din domeniu, comparativ cu alte ramuri de activitate economică.

Chiar dacă a oferit salarii ceva mai mari decât nivelul minim pe  economie, Confecții Bârlad mai are în prezent doar 530 de salariați. Practic, de la intrarea în Uniunea Europeană, societatea a pierdut circa 2.000 de salariați, cu un procent anual de 10% de reducere a personalului.

„Avem utilaje performante care stau bibelou, pentru că nu se potrivesc modelelor cerute de parteneri. Ne confruntăm cu o lipsă de comenzi și pierderea unor parteneri de afaceri. Cheltuielile de personal au crescut în anul 2023 la un procent de 85% din total cheltuieli. Avem nevoie de facilități fiscale pentru salvarea de la dispariție”, a mai spus reprezentantul Confecții Bârlad.

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*