Home » Administratie » Alertă în comunități! În județul Vaslui au fost observați 13 urși, din care două ursoaice cu pui

Alertă în comunități! În județul Vaslui au fost observați 13 urși, din care două ursoaice cu pui

Autoritățile din județul Vaslui sunt în alertă, iar primarii au fost avertizați să formeze echipe locale care să intervină dacă este nevoie pentru a speria animalele.

Daniel Onofrei, prefectul județului Vaslui, a convocat o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, pentru a discuta despre apariția ursului pe teritoriul județului. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi, Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, Inspectoratului pentru Situații de Urgență , Agenției pentru Mediu Vaslui și Direcției Silvice.

„Potrivit rapoartelor oficiale, ursul a început să migreze spre est, venind dinspre Carpații Orientali și ajungând în județul Vaslui. În ultimele zile, în zona noastră au fost observate mai multe exemplare de urs, și se estimează că aproximativ 13 asemenea animale ar fi acum pe teritoriul județului Vaslui sau ar fi tranzitat zona”, a spus Daniel Onofrei.

În primul rând, oamenii sunt sfătuiți să nu se apropie de urs, să nu încerce să-l hrănească și să păstreze o distanță cât mai mare de el. Cetățenilor li se recomandă să sune imediat la numărul de urgență 112 și să transmită autorităților informațiile relevante, precum locul unde a fost observat animalul și numărul aproximativ de exemplare.

De asemenea, oamenii sunt încurajați să ia măsuri de protecție dacă dețin animale domestice, cum ar fi garduri electrice, care pot împiedica ursul să ajungă la acestea. În plus, fiecare unitate administrativ-teritorială ar trebui să încheie un contract de supraveghere cu un gestionar de fond de vânătoare, pentru a asigura o monitorizare adecvată a teritoriului și a semnala orice apariție neobișnuită a animalelor sălbatice.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

%d blogeri au apreciat: