Home » Agricultura » Avertismentul agricultorilor vasluieni: Dacă piața cerealelor nu este reglată, vom depinde de importurile din Ucraina!

Avertismentul agricultorilor vasluieni: Dacă piața cerealelor nu este reglată, vom depinde de importurile din Ucraina!

Importul cerealelor din Ucraina este pe cale să pună sectorul agricol din județul Vaslui pe butuci. Mulți fermieri au ținut pe stoc puținele cereale pe care le aveau în speranța unor prețuri mai bune. Cum prețurile au scăzut cu 40%, producătorii agricoli sunt la un pas de dezastru.

Dan Hurduc, fermier din zona Costești și vicepreședintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Vaslui, a spus că sunt mai multe soluții pentru a evita sistările de activitate din agricultură.

„Fermierii români să aibă acces la export în portul Constanța. În campanie logistica este foarte scumpă și, dacă nu există posibilitatea de vânzare, atunci producția din anul acesta ar rămâne pe stoc. Cu 1,5 milioane de tone de cereale din producția României plus producția din Ucraina portul Constanța ar fi blocat integral”, a spus Dan Hurduc.

O altă soluție este blocarea importurilor în România pentru un an de zile pentru reglarea pieței, dar tranzitul să fie asigurat. De asemenea, trebuie găsite pentru fermieri mecanisme de reglare a costurilor.

„Polonia a intervenit mai agresiv și își protejează fermierii. Noi stăm acum și ne uităm, dar după o perioadă de timp o să ne dăm seama că și la agricultură o să avem scăderi masive de competitivitate și atunci o să trebuiască să importăm din Ucraina”, a mai spus Dan Hurduc.

Din păcate, importul de cereale din Ucraina a afectat fundamental fermierii din județul Vaslui. Impactul este atât de mare, încât mulți fermieri nu își vor putea recupera cheltuielile pentru înființarea culturilor agricole. Problemele financiare vor persista chiar dacă în acest an au fost precipitații și se prognozează o producția agricolă bună.

(Dănuț CIOBANU)

 

 

 

 

 

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*