Home » Agricultura » Controale la fructe și legume în piețele agroalimentare din județul Vaslui!

Controale la fructe și legume în piețele agroalimentare din județul Vaslui!

Specialiștii din cadrul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vaslui au verificat modul de respectare a legislației din domeniul legume și fructe proaspete, precum și a normelor privind calitatea, trasabilitatea, evidența şi conformitatea cu standardele de comercializare.

Ȋn acest sens au fost efectuate 76 de acţiuni în colaborare cu ANAF – Direcţia Regională Vamală Iaşi – Biroul Vamal de interior Vaslui – pentru control de conformitate loturi de fructe și legume provenite din import ţări extracomunitare (struguri de masă, ceapă etc.)

Au avut loc și 33 de acțiuni control de conformitate pentru fructele distribuite în școlile din județul Vaslui (zonele Bârlad și Huși).

Au fost efectuate și 5 acțiuni de verificare a modului de respectare a prevederilor Legii nr.145/2014 reactualizată privind alocarea spațiilor de vânzare către producătorii agricoli (de min. 40% din total spații de comercializare existente)  în  piețele agroalimentare din județul Vaslui, fiind constatate procente de alocare cuprinse între 57% și 74%  spații de vânzare.

Nu în ultimul rând, s-au desfășurat 18 acțiuni control de conformitate fructe și legume privind prevederile standardelor de comercializare și legislația specifică în vigoare, în marile rețele de comercializare en-detail, comercianți și producători agricoli din piețele agroalimentare din județul Vaslui.

„Au fost constatate abateri de la prevederile legislației specifice și standardelor de comercializare pentru fructele și legumele proaspete, fiind dispuse măsuri de reasigurare conformitate pentru intrarea în legalitate a operatorilor economici. Au fost aplicate opt sancțiuni contravenționale, respectiv 2 amenzi în valoare totalǎ de 3.000 lei și 6 avertismente”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

(Dănuț CIOBANU)

About Ciobanu Danut

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*